Dumnezeu ne-a îngăduit să fim liberi și nu intră în viața noastră cu forța

2252

Nebunia lumii de azi – frica, stresul, panica – este destul de mare şi avem nevoie şi de un pic de relaxare, un pic în care să dăm grijile din exterior deoparte, să ne adunăm fiecare în căsuţa lui, în familii, unde sunteţi, vă faceţi un ceai, vă amintiţi de lucrurile frumoase, discutaţi despre ele, mai daţi un pic nebunia asta la o parte. E nevoie ca în asemenea situații să nu pierdem, în primul rând, legătura cu Dumnezeu, cu Maica Domnului, şi apoi să ne mai bucurăm şi de lucrurile frumoase.

Un lucru care nu-mi place acum e că miroase, cum să spun, a dictatură; ceea ce încearcă să se impună. Dumnezeul ne-a creat şi ne-a îngăduit să trăim liberi, nu intră în viaţa noastră cu forţa, ci aşteaptă să-I deschidem uşa ca să intre în viaţa noastră. Şi totuşi noi încercăm să ne luăm libertatea unii altora – în numele unui oarecare pretins bine.

Hristos deci ne-a lăsat libertatea. Nu-i bine că încercăm să ne-o luăm unii la alţii. Nu mă bag în problemele care sunt acum, dar nu-mi place că au luat aspect de dictatură. Adică totul forţat, totul sub sabie, sub legi. Or, binele cu forţa nu se poate face niciodată. Trebuie lăsată libertatea oamenilor. Oamenii să fie liberi, să aleagă singuri ce vor să facă. Informează-i, dar nu-i forţa. Ăsta-i cel mai rău lucru. Trecem peste Dumnezeu, Care ne-a lăsat libertatea.

 

Părintele Pimen Vlad

Sursa: Cuvânt Ortodox


Articole postate de același autor
1356

Una din rănile Bucovinei se închide: redeschiderea Mănăstirii Solca și numirea primului stareț după 236 de ani

Redeschiderea Mănăstirii Solca a fost o prioritate a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, anunțată la doar câteva zile după întronizarea ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. În 18 noiembrie 2020, Permanența Consiliului eparhial a aprobat redeschiderea mănăstirii, iar în ședința din 11 ianuarie 2021 Sinodul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a acordat binecuvântare pentru reînființare. În 23 februarie […]