Actualitate

67 ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia

3094

Astăzi se împlinesc 67 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia și nordul Bucovinei.

Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 - 5 martie 1953.

Operațiunea din 1949 a fost denumită conspirativ IUG (rom. SUD). Pe drept cuvânt, evenimentul a fost catalogat ulterior drept „cea mai mare deportare a populației basarabene”, scrie Wikipedia.

Hotărârea prevedea deportarea a 11.280 familii care întruneau 40.850 persoane. Acestea urmau să fie strămutate pentru totdeauna în regiunile Kazahstanului de Sud, Djambul și Aktiubinsk, precum și regiunile Altai, Kurgan, Tiumen, Tomsk din Rusia.

Se preconiza ca deportarea să aibă loc în iunie 1949, sub controlul și răspunderea Ministerului Securității de Stat (KGB). Deportarea culacilor, foștilor moșieri, marilor comercianți și a familiilor lor urma să aibă loc conform listelor vizate de Sovietul Miniștrilor din RSSM, iar a celorlalte persoane - conform deciziei Consfătuirii Speciale (Osoboie Soveșcianie) a Ministerului Securității de Stat a URSS.

Ministerul de Interne al URSS, (personal tov. Kruglov) era împuternicit să organizeze escortarea și transportarea deportaților din RSSM, controlul administrativ al acestora în teritoriile noi pentru a evita posibilitatea evadării, angajarea lor în colhozuri, sovhozuri și la întreprinderi.

sursa http://unimedia.info/

 

Articole Asemănătoare
2494

O seară dedicată personalităților marcante ale Basarabiei

În data de 24 mai 2016 cercul „Baladă pentru Basarabia” condus de Ciobanu Vitalie, diaconul Onica Roman și Țărus Pancratie studenți în cadrul „Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș Bolyai”, a organizat pentru a cincia oară o seară dedicată personalităților marcante ale Basarabiei. Prin intermediul acestor seri tinerii studenți doresc să aducă în atenția […]

Articole postate de același autor
1864

Ultima parte a Canonului Sf. Andrei Criteanul, la Catedrala Episcopală din Soroca

În cea de-a patra zi a Postului Mare, la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca s-a citit a patra parte din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, în cadrul Slujbei Pavecerniței cele Mari. Pe tot parcursul slujbei, întreaga comunitate s-au afundat în rugăciunea pocăinței și a nădejdii în marea milostivire a Împăratului […]