Actualitate

Schimbatu-Te-ai la Față în Munte, Hristoase Dumnezeule

177


Schimbatu-Te-ai la faţă, în munte, Hristoase Dumnezeule, arătând ucenicilor Tăi slava Ta, pe cât li se putea; strălucească şi nouă, păcătoşilor, lumina ta cea pururea fiitoare, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Dătătorule de lumină, slavă Ţie!

Biserica Ortodoxă sărbătorește în fiecare an la 6/19 august Schimbarea la Față a Domnului. Această sărbătoare este numită în popor şi Preobrajenia, amintind de momentul schimbării minunate la față a Domnului, în Muntele Taborului, în fața ucenicilor Săi, Petru, Ioan și Iacov.

La Biserica "Întâmpinarea Domnului", USM a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu preotul paroh Octavian Moşin. 

După citirea pericopei evanghelice, pr. Octavian Moșin a rostit un cuvânt de învăţătură, vorbindu-le creştinilor despre semnificaţia acestui praznic împărătesc. 

Schimbarea la Faţă a Domnului se vrea o schimbare a noastră a tuturor. Muntele Taborului vrea să fie o casă a noastră şi o biserică a noastră comună. Fiecare dintre noi ar vrea să se regăsească printre ucenicii fideli, pe care i-a ales Mântuitorul, care s-au învrednicit de această lumină. Pentru aceasta ar trebui ca fiecare dintre noi să tindă la o schimbare proprie, la o reînnoire a vieţii sale duhovniceşti. 

Schimbarea la Faţă ne cheamă să ne schimbăm, să ne înnoim, să ne luminăm şi să devenim mai buni. Schimbarea la Faţă a Mântuitorului ne cheamă la o schimbare duhovnicească a noastră a tuturor. Să nu uităm că suntem creştini şi că nu aparţinem doar acestei lumi trecătoare ci să ne ridicăm prin ajutorul harului deasupra lumescului, devenind ceea la şi ce suntem chemaţi, fiinţe după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.

 


Articole Asemănătoare
3294

Spre liniște și pace să tindă fiecare dintre noi, căci în acestea Domnul își face loc în viața noastră

Lumea de astăzi este adesea agitată. Oamenii se avântă spre multe și mărunte, dar nu sunt capabili să dobândească ceea ce Părinții numesc adevărata odihnă. Numai un suflet liniștit este în stare să judece adecvat, să ia decizii corecte, să depășească stările de criză fără consecințe nefaste, poate ierta, iubi. Cred că e potrivită zicala: […]

Articole postate de același autor
21

Avem voie să-I cerem semne lui Dumnezeu?

Vedeţi, sunt semne şi semne. Dacă vă aşteptaţi să vă stingă Dumnezeu lumina ca să înţelegeţi că sunteţi orbi, n-o s-o facă! Există o pildă celebră, o parafrazez, sperând că nu o şi diluez, pe care IPS Antonie — Dumnezeu să-l odihnească – o pomenea tot timpul. Trei părinţi călugări – un franciscan, un dominican […]