Un nou proiect de lege pentru legalizarea avortului în Argentina

2489

"Eșarfele verzi" au manifestat marți în fața Parlamentului din Buenos Aires în susținerea unei noi propuneri de lege care prevede avortul gratuit și legalizarea acestuia. Cu toate că legalizarea întreruperii voite a sarcinii a fost respins în 2018 în Argentina, 15 deputați din principalele partide politice au înaintat către Parlament, marți 28 mai, o nou proiect de lege. Pentru această manifestare, ziua de 28 mai a fost aleasă cu ocazia Zilei Internaţionale de Acţiune pentru Sănătatea Femeilor.

Cu ocazia depunerii proiectului de lege, deputata de stânga Victoria Donda, a declarat că se bazează pe votul Camerei Deputațiilor în acest an. Iar agenda parlamentară, completă deja cu privire la campania electorală, nu va permite probabil Senatului să se pronunțe în 2019.

Înainte de depunerea textului, zeci de mii de tinere care fluturau eșarfe verzi, simbolul pro-avort în Argentina, s-au mobilizat în fața Congresului.

Un proiect similar celui de marți a fost aprobat de către deputați în 2018, iar la îndemnul Bisericii Catolice, Senatul a refuzat proiectul. " Senatul fiind alcătuit din aceiași membri, proiectul în cauză are puține șanse să izbutească, susține Mathilde Guillaume. Însă motivul depunerii proiectului în aceste momente, este să instaureze avortul ca fiind o temă de dezbatere centrală în spațiul public. "

Dezbaterea asupra avortului a fost reluată în februarie când o fetiță de 11 ani a fost nevoită să suporte o cezariană, după ce nu ar fi putut să avorteze în urma unui viol. Ca răspuns eșarfelor verzi pro-avort, luptătorii împotriva avortului au creat eșarfele albastre cu următorul slogan "Apărarea a două vieți" cea a mamei și cea a fetusului.

În 2018, Biserica și-a adus aportul cât de mult a putut pentru a împiedica legalizarea acestui proiect de lege pro-avort. " Toți copiii au dreptul să trăiască, cei care sunt programați și cei care nu sunt. Viața înseamnă mai mult decât concepție", a ținut să menționeze Nelida Rodriguez, fluturând o eșarfa albastră.

În prezent, legea în vigoare permite avortul numai în cazuri grave de viol sau riscuri pentru sănătatea mamei, însă chiar și așa, tot mai mulți reprezentanți din domeniul sănătății se opun acesteia, iar tinerelor de 10 și 11 ani li se refuză să avorteze.

Sursa:https://www.france24.com

Traducere și adaptare: Botnari Victoria


Articole postate de același autor
3257

”Vameşii şi fariseii în zilele noastre”

Un râu vijelios despărţea două sate cu oameni diferiţi. Cei care trăiau de-a dreapta râului erau consideraţi sfinţi, fiindcă – spuneau ei – lucrau numai fapte bune, erau credincioși, ţineau posturile şi făceau milostenie, a zecea parte din venitul lor o duceau la biserică. Iar de-a stânga era “satul păcătoşilor”, cu oameni leneşi, cam cheflii, […]