IPS Onufrie, Mitropolitul Kievului: Rugăciunea este respirația sufletului

5744

În data de 7 februarie în cadrul unei slujbe de duminică la Catedrala Adormirii Maicii Domnului, din Kiev, mitropolitul Onufrie a evocat tema rugăciunii. În acea zi s-a citit episodul Evanghelic vindecarea orbului din Ierihon (Luca 18, 35 -43). Această relatare, spune mitropolitul Onufrie, ne învață să ne rugăm așa cum trebuie.

În primul rând, când pronunțăm numele Domnului nostru Isus Hristos, este important să ne amintim că ne încredințăm Lui Dumnezeu în persoana Salvatorului. Cel de-al doilea lucru pe care îl învățăm de la orbul care și-a recăpătat vederea, este smerenia. . « El nu spune « Doamne, vreau să văd, dă-mi cât de repede poți vederea». El spune « Fie-Ți milă de mine ! », « ceea ce noi trebuie să-I cerem în primul rând este « Doamne fie-Ți milă de mine ! ». « Numai Dumnezeu poate milui ».

Cea de-a treia condiție importantă a rugăciunii corecte este răbdarea. « Orbul a început să strige, zicand: Iisuse, Fiul lui David, fie-Ți milă de mine! Și cei care mergeau înainte îl certau ca să tacă. Căci omul care nu prea are experiența rugăciunii știe că, decum începe să se roage, să citească rugăciunile de dimineață și de seară, un capitol din Evanghelie sau să-și facă pravila, el simte o agitare interioară. Este vorba despre acel moment în care ne amintim adesea că este urgent să facem orice altceva – să dăm un telefon cuiva, să trimitem sau să primim un colet, ș.a.m.d.

Omul care îndură această ispitire, până când a terminat pravila de făcut, își dă seama că la sfârșitul ei nu-și mai amintește de toate afacerile sale « importante ». Nu va mai simți nevoia să dea un telefon sau să se grăbească undeva sau să facă orice altceva urgent. Deci, trebuie să învățăm a ne stăpâni gândurile, menționează în mod special mitropolitul Onufrie.

Mitropolitul a reamintit deasemenea că trebuie să învățăm să ne rugăm fără încetare – în transport, la pauza de masă sau la serviciu. « Rugăciunea este respirația sufletului. Noi știm că dacă respirația încetează, omul moare. Așa e și cu sufletul dacă este lipsit de rugăciune, el moare, devine rece » Mitropolitul a conchis cuvântarea cu îndemnul : « În timpul zilei, putem citi rugăciuni scurte pe care le propune sfânta Biserică. Rugăciunea plină de smerenie și pocăință, bazată pe adevărata credință, devine pentru om acel scut care-l protejează de tot răul din lume».

sursa http://orthodoxie.com/

traducere Botnari Victoria


Articole Asemănătoare
15268

Rugăciuni pentru ajutor la învăţătură

Rugăciune pentru elevi de şcoală Doamne Iisuse Hristoase, Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu; ascultă cererea robului Tău… dă-i crier luminat, minte ageră, judecată grabnică, dreaptă, adevărată şi luminată, ca să poată răspunde cu duh de convingere, drept şi înţelegător la întrebările puse de profesorii lui, şi să reuşească cu bine în toate după voia Ta […]

Articole postate de același autor
1694

Luminatul praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

În ziua sărbătorii Naşterii Domnului, Prea Sfinţitul Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni, a săvîrşit Sfînta Liturghie Arhierească în Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din oraşul Orhei, înconjurat de soborul slujitorilor sfîntului locaş şi în prezenţa mulţimii credincioşilor, pentru care locaşul s-a dovedit a fi neîncăpător. Răspunsurile la strană, dar şi un buchet de frumoase colinde […]