Cugetări ortodoxe pline de candoare și înțelepciune despre arta educației și vocația de învățător

3937

Lucrarea dascălilor este mult mai grea și mai mare decât lucrarea mâinilor. (Sfântul Ioan Gura de aur)

Învățătura din constrângere nu e făcută să rămână, dar cea care pătrunde în suflet prin dragoste și bunăvoință, aceea rămâne acolo pentru totdeauna. (Sfântul Ioan Gura de Aur)

Oricine doreşte poate fi dascal, dacă nu al altora, cel puţin al său. (…) Cel ce cunoaște este ca și lumânarea aprinsă, de la care pot lua lumină mii de alte lumânari. (Sfântul Ioan Gura de Aur)

Învățătura faptelor este mult mai vrednică decât cea a cuvintelor. (Sfântul Vasile cel Mare)

Nu există artă mai frumoasă decât arta educației. Pictorul și sculptorul fac doar figuri fără viață, dar educatorul creează un chip viu; uitându-se la el, se bucură și oamenii, se bucură și Dumnezeu. (Sfântul Ioan Gura de Aur)

Copiii vor face în viață cele văzute la părinți. (…) Iar dacă va fi cineva respectuos și supus față de părinți, va fi blând și îngăduitor și față de oameni. (Sfântul Ioan Gura de Aur)

Lăsați copiii să vină la Mine! (Sfânta Scriptura)

Învăţăturile date cu forța nu pot dăinui în suflete, pe când învățăturile primite în suflet cu plăcere și cu bucurie rămân de-a pururi. (Sfântul Vasile cel Mare)

Dumnezeu va avea întotdeauna ceva ce să-l înveţe pe om, iar omul va avea întotdeauna ceva de învățat de la Dumnezeu. (Sfântul Irineu)

"Dascălul poate învăța pe alții, numai atunci când el însuşi învață. În momentul când învățătorul dă cartea la o parte și nu se mai ocupă de autoinstruirea lui, atunci în el a murit dascălul." (Diesterweg, pedagog)

"Pentru a fi educatori perfecți, ar trebui să fim într-una conștienți nu numai de ceea ce se petrece înlăuntrul nostru, dar și de ceea ce simt acei cărora ne adresăm." (Andre Berge)

"Poate nimic din câte face omul pe pământ nu se compară cu faptul educației. A transforma pe om din animal și fiară în persoană, a preface triburile sălbatice în membri ai societății civilizate, a face din ființa umană om în accepția cea mai înaltă și mai deplină a acestui cuvânt înseamnă a săvârși educație." (Pr. Prof. Ioan G. Coman)

"Părinți și educatori! Păziți copiii voștri cu toată grija de mofturile în faţa voastră, altfel copiii vor uita degrabă prețul iubirii voastre, își vor umple inima de ură, vor pierde de timpuriu sfânta, sincera, aprinsa dragoste a inimii, iar odată cu atingerea maturității va vor reprosa că în copilărie i-ați dădăcit prea mult, satisfacându-le mofturile inimii. Moftul este germenele stricăciunii sufletului, rugină a inimii, molie a dragostei,sămânța răutății, urâciune înaintea Domnului." (Sf. Ioan de Kronstadt)

 


Articole postate de același autor
1201

Duminica Ortodoxiei la Catedrala Mitropolitană din Chișinău. ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Sfânta Liturghie

În prima duminică din Postul Mare, dedicată triumfului Ortodoxiei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Întîistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie, a Sfântului Vasile cel Mare, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău. Alături de Înaltpreasfinția Sa au coliturghisit: PS Serapion, Episcop de Zarinsk, Vicar al Episcopiei de Baranul, Prot. mitr. […]