Dacă nu mă pot lăsa de patimi, mai are rost să mă spovedesc?

12942

Știi cum sună asta? “Dacă tot m-am murdărit, mai are rost să mă spăl?” Sigur că să te spovedești! “De șapte ori dreptul va cădea, dar de fiecare dată se va ridica.” Da ce, mai ai și altă posibilitate?

Dumnezeu ne iartă, dar oare și uită păcatele noastre, sau se răsfrâng asupra urmașilor noștri?

Dumnezeu îndată iartă păcatele, că așa s-a descoperit lui Moise cel iubitor de oameni și nepomenitor de rău. Dacă noi iertăm și uităm păcatele aproapelui, și Dumnezeu le uită și le iartă pe ale noastre. Nu mai suntem în Legea Veche, așa că să nu fim obsedați că am moștenit de la părinții noștri păcate. Anumite înclinații, prin educație, le moștenim sau, mai bine zis, le deprindem de-a lungul copilăriei, trăind în anturajul părinților cu deprinderi proaste. Dar păcate nu moștenim. Nu trebuie să ne facem o preocupare din asta.

Ieromonah Savatie Baștovoi, A iubi înseamnă a ierta, Editura Cathisma, București 2010, p. 104, 105-106


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
3407

Depresia este o prăpastie abstractă, o cădere în gol…

Mă gîndesc ce limbă exactă și profundă aveam cîndva. De pildă: împuținare sufletească, X suferă de puținătatea sufletului. Este echivalentul „depresiei”. Aparent exprimă același lucru – întristarea peste măsură, în fapt însă exprimă două viziuni total incompatibile despre Om. În primul caz, întristarea este văzută ca o slăbire, micșorare a voinței ce are loc înăuntrul […]

Articole postate de același autor
1980

Praznicul Întâmpinării Domnului – 10 ani de la organizarea radiomaratonului „mănăstirea Curchi: din ruine spre înălțare”

„Aşa cum este scris în legea Domnului, că tot întâi-născutul de parte bărbătească va fi închinat Domnului” (Luca 2, 23). În această zi de 2/15 februarie 2016, Biserica Ortodoxă prăznuiește Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos sau, cum i se mai spune în popor, Stratenia, care este una din cele mai frumoase și mai pline de […]