Licitația Sufletului

2943

La data de 10 februarie 2019,  pentru al treilea an consecutiv,  a fost organizată Gala Tineretului Ortodox, la care au participat tineri ortodocși veniți din diferite colțuri ale Republicii Moldova.

Cercul „Retorică şi Voluntariat” din s. Costeşti, Ialoveni, condus de către părintele diacon Ioan Scutaru, a prezentat sceneta "Licitația Sufletului", care credem că va fi de folos și spre zidire cititorilor noștri.  

Licitația Sufletului

Actori:

Licitatorul (moderatorul)

Sufletul

Bogăția

Minciuna

Ura

Credința 

Licitatorul: Bună ziua doamnelor și domnilor! Bine ați venit la această licitație de lucruri prețioase. Astăzi avem pentru dumneavoastră un lot neobișnuit. Așadar, stimată audiență, permiteți-mi să vă prezint lotul numărul 1- un suflet uman.

Sufletul: (este adus pe scenă de 2 persoane și așezat pe un scaun) M-am lăsat pradă viciilor, am devenit insensibil la nevoile celorlalți, am judecat pe cei care greșeau, iar dorința arzătoare de avea bani și putere, mi-a învăluit sufletul în veșmântul negru al urii. Acum nu am mai nimic, nici măcar speranță (vorbește cu jenă,  uitându-se în pământ).

Licitatorul: După cum vedeți acest suflet neajutorat (arătând spre el) e un artefact deosebit de prețios, întrucât îl puteți procura și modela după convingerile și dorințele dumneavoastră. Avem aici în sală vreun doritor de a achiziționa acest suflet?  O, mă bucur că văd o mulțime de cumpărători! Spune-ți prețul! Da, în rindul 3 … dumneavoatră, prezentati-vă vă rog și spuneți-ne ce dați în schimbul acestui suflet?

Bogăția: ( vine pe scenă  din sală) Eu sunt Bogăția, iar acestui suflețel sunt gata să-i ofer success și popularitate!

Licitatorul: Succes și popularitate…cine dă mai mult?

Bogăția: Sunt gata să-i dau și mai mult, îi voi oferi putere!

Licitatorul: Putere unu…doi…dar stați puțin! Să vedem ce părere are vedeta serii- sufletul despre care tot vorbim. (privește spre suflet)

Sufletul: ( aruncă o privire de dezgust spre Bogăție) Bogăție, eu am trait în lux toată viața mea. Nu am dus lipsă nici de bani, nici de prieteni. Întradevăr, banii mi-au oferit popularitate, chiar și putere. Când am dat faliment nici un prieten nu a venit să mă susțină, și chiar dacă aveam toată puterea pe care mi-am droit-o, am devenit cel mai neajutorat om din lume.

Bogăția: (înfuriată) Stați puțin…îți pot da…

Licitatorul: (întrerupe cu grabă Bogăția) Vai, ce nefericire. Din păcate o să refuzăm Bogăția, întrucât promisiunile ei sunt false, iar banii aduc lăcomie, egoism și nimic mai mult. Așadar, cine mai e interesat?

Minciuna: (se apropie  cu grabă din sală) Eu! Mă numesc Minciuna, iar pentru acest artefact neobișnuit voi da tot ce am. Îi voi da un viitor strălucit!

Licitatorul: ( gînditor) Un viitor strălucit, hmm..pare intrigant. Ce părere aveți? (se adresează către suflet)

Sufletul: (privind Minciuna cu indiferență) Am mințit ori de câte ori am avut ocazia, fiindcă voiam să obțin ce mi-am propus. Astfel tot ce-am construit s-a bazat pe minciună. Și fiindcă minciuna are picioare scurte, atât de scurt a fost și viitorul meu care se promitea a fi unul strălucit.

Minciuna: ( cu o privire șmecheră) Poate nu ai mințit cu cap…eu promit să-ți ofer un viitor strălucit!

Licitatorul: Cine o să vă creadă promisiunile atât timp, cât provin de la Minciună? Minciuna în orice situația îl umilește pe om și nu încercați să promiteți ceva, pentru că nu se poate ști unde va  ajunge cel care începe cu ea!

Ura: (se apropie cu un aer de superioritate) Întradevăr! Bogăția și Minciuna ( arătând spre ele) vă propun un preț mizer. Eu sunt Ura, cel mai puternic sentiment din lume. Vă pot oferi orice doriți…de la autoritate până la împlinire.

Licitatorul: (părând interest) Împlinire, chiar acesta e prețul cuvenit pentru un suflet?

Sufletul: ( cu o vece tristă) Nimic nu-ți golește sufletul mai impetuos și dureros decât ura! (își șterge o lacrimă) Mereu am urât oamenii care aveau

 mai mult decât mine, care erau apreciați și respectați. Am înlocuit iubirea cu ură, iar inima mea cândva largă, a rămas înghesuită și săracă.

Licitatorul: Bogăția, Minciuna și chiar și Ura, nu sunteți demni de un suflet uman, vă rog frumos să părăsiți sala ( arătând spre ieșire) și dacă tot sunteți în drum spre ieșire, vă rugăm să părăsiți întreaga lume!

Credința: Dacă licitația încă nu a luat sfârșit, eu sunt interesat să mă apropii de acest suflet.

Licitatorul: Dacă sunteți cumva rudă cu cei care au părăsit sala, vă rog frumos să purcedeți pe același drum (arătând spre ușă).

Sufletul: ( ridicându-se de pe scaun) Nu, vă rog să nu plecați! Eu știu cine sunteți…de mult am așteptat Credința.

Credința: Ai avut cele mai ademenitoare lucruri din lume, dar ai rămas neînplinit și neajutorat. Eu nu pot să-ți ofer totul, îți pot da doar ce a lăsat Pandora în cutia sa, Speranță! Nu știu dacă e un preț cuvenit pentru un suflet, dar un suflet nefericit ca tine nu are un alt remediu decât speranța.

Licitatorul: Cine are încă viață, are speranță, iar cine are speranta, are orice. Cum credeți merită să ne vindem viața în schimbul unui firicel de speranță? (se adresează publicului)

Sufletul: Eu am pierdut totul, fiindcă nu aveam credință. Nu am avut credință fiindcă, m-am lăcomit, am mințit și am urât. Numai tu mă poți mântui și numai cu speranța pe care mi-o poți oferi eu voi renaște.

Credința: Eu nu vreau să te cumpăr, eu vreau să te ajut, fiindcă acel pământ lipsit de lăcomie, minciună și ură este cel mai fertile pentru credință. Speranța pe care eu ți-o ofer, te va apropia de iubire, iar atunci când vei iubi, vei devein cu adevărat fericit și împlinit.

Licitatorul:  Întradevăr, tot ce pare a fi prețios în viață, cum ar fi banii, puterea, autoritatea sunt cele mai mizere prețuri pentru un suflet. Ce stă la rădăcina fiecărui lucur pe care-l facem? (așteaptă răspuns din partea publicului) Oare nu e credința? Iar dacă tăiem aceste rădăcini care ne alimentează sufletul, ne uscăm. Dar un suflet nu e încă uscat sau lipsit de viață, atât timp cât în el mai există speranța. Speranța de a iubi, de a fi fericit și de a te mântui. Credință, vă ofer cu încredere acest suflet și cu toții suntem siguri că el va fi pe mâini bune, ba nu, pe cele mai bune mâini. Vă mulțumesc, stimată audiență și declar acestă licitație încheiată cu succes!

 

 

 

 


Articole postate de același autor
2473

Să se facă voia Lui în viața mea, în fiecare zi…

Trebuie să avem răbdare, pentru că Dumnezeu trăiește în veșnicie și lucrează în veșnicie. Ne grăbim să vedem totul împlinit cât ai bate din palme, pentru că viața noastră se scurge rapid. Suntem aici doar pentru o scurtă vreme din veșnicie și apoi ce se întâmplă? Am terminat cu această viață. Dar Dumnezeu lucrează în veșnicie […]