Cel bogat sufletește mai mult dăruiește decât primește…

2009

Omul care este bogat sufleteşte îşi dăruieşte uşor comorile şi este gata să le dăruiască tuturor, fără excepţie, remarca Rabindranath Tagore. Această aserțiune a fost crezul ce a ghidat membrii Consiliului de Elevi din Liceul Teoretic „Ion Suruceanu” din satul Suruceni, raionul Ialoveni în realizarea proiectului „Să ne cunoaștem țara”,  din cadrul  Programului de granturi mici pentru tineri, desfășurat cu suportul financiar oferit de Fundația Est-Europeană Moldova, Consiliul Raional Ialoveni, Asociația Obștească „Eco-Răzeni”, dar și din mijloacele bănești acumulate de Fondul pentru Tineri Ialoveni de la agenți economici, persoane fizice și din organizarea evenimentelor speciale.

Grupul de inițiativă al proiectului, format din elevele Șoimu Laura (cl.a VII-a B), Arapu Gabriela (cl.a VII-a A), Petrașcu Corina (cl.a VIII-a A) și Ionaș Mihaela (cl.a IX-a A), au adus bucurie în sufletele multor copii din familii socialmente-vulnerabile, aceștia beneficiind de câteva excursii gratuite în locuri de importanță istorică și culturală ale țării noastre. Suportul financiar oferit de Fondul pentru Tineri Ialoveni (4500 lei), dar și alte sume bănești, oferite de direcția Liceului Teoretic „Ion Suruceanu”, de Primăria satului Suruceni și cei acumulați în cadrul târgului de caritate, au fost destinați pentru organizarea transportului, alimentarea elevilor și procurarea biletelor.

Prima excursie din cadrul proiectului a avut loc pe data de 30.04.17, de care au beneficiat 20 de elevi din ciclul primar ai Liceului Teoretic „Ion Suruceanu”, având prilejul să vizioneze spectacolul „Prințesa și porcarul”, după Ch. Perault, la Teatrul Republican „Luceafărul” din orașul Chișinău. Elevii au fost impresionați de atmosfera din teatru, de prestanța actorilor și mesajul transmis de poveste.  După spectacol,  elevii au mers la o cafenea, unde au servit din bucatele propuse, apoi au avut parte de un program distractiv în același local, revenind acasă cu bună dispoziție, entuziasm și cu noi forțe pentru finalizarea anului de învățământ.

Pe  data de 20.05.17, s-a organizat a doua excursie din cadrul proiectului, de care au beneficiat 15 elevi, însoțiți de trei membri ai  grupului de inițiativă și de doi profesori, care au vizitat Complexul Muzeal Orheiul Vechi, având prilejul să vadă locuri pitorești din preajma râului Răut, mănăstirea rupestră localizată în stâncile de pe marginea râului, biserica situată pe vârful unui deal, muzeul „Casa țărănească” și multe alte elemente culturate și naturale din care este constituit complexul. Elevii au rămas foarte impresionați de pitorescul peisajelor, învîțând, o lecție de istorie și patriotism și lansând ideea despre necesitatea și importanța cunoașterii ținutului natal.

A treia excursie din cadrul proiectului s-a efectuat de Ziua Internațională a Copilului, 1 iunie, cu un grup format din 15 copii, însoțiți de doi elevi  voluntari, doi profesori și o bunicuță, care au vizitat Grădina Zoologică din s. Bardar și conacul Manuc Bei din orașul Hâncești, locații semnificative și memorabile din partea sudică a țării noastre, care au sensibilizat copiii, căci le-au oferit prilejul să se cultive spiritual, dar și să se distreze frumos, savurând, totodată, din bucate alese și deliciul înghețatei. E frumos când în suflet și în cuget ți se impregnează momente remarcabile, când citești în ochii copiilor revelația Clipei trăite intens, care te motivează să transmiți mai departe exemple vii de generozitate, dăruire și dragoste.

Sperăm că obiectivele proiectului ce vizează educarea patriotismului la elevi,  sensibilizarea comunității privind tinerii defavorizați, implicarea părinților în viața liceului și a elevilor în luarea deciziilor, vor facilita sporirea prestigiului liceului și a calității educației. Or, educaţia nu este pregătirea pentru viaţă, educaţia este viaţa însăşi. ( Iohn Dewey)

Gulica Zinaida,

director adjunct pentru educație,

mentorul proiectului,

Liceul Teoretic „Ion Suruceanu”, s. Suruceni, r. Ialoveni


Articole postate de același autor
4210

Nu meseria îl face pe om

Părinte, care este pricina pentru care cineva, deşi se osteneşte, nu are spor în munca sa? Nu cumva nu înfruntă cu gânduri bune diferitele situaţii ce se ivesc în orice fel de muncă? Dacă însă le-ar face fată într-un mod corect, atunci orice muncă ar face va fi pentru el o sărbătoare. Părinte, dar atunci […]