Apariție editorială. Enciclopedia curiozităților

1720

XENOFONTOV, Ion Valer. Enciclopedia curiozităților.Trecut și prezent. Vol. 1 / Academia de Științe a Moldovei, Biblioteca Științifică Centrală „Andrei Lupan” (Institut), Centrul de Cercetări Enciclopedice. - Iași : Lumen, 2016. - 210 p. - ISBN 978-973-166-442-2.

Nu suntem curioşi decât în măsura în care suntem instruiţi 

Aşa se spune într-un proverb francez.

În timpurile în care lumea e plictisită de informaţie, dar şi de cunoştinţe din atâtea domenii, sunt cercetători care încearcă să trezeas­că interesul pentru cele mai diverse activităţi ale vieţii.

Unul dintre cei mai rafinaţi cer­cetători autohtoni este istoricul Ion Vaier Xenofontov, o adevărată fire enciclopedică, care discerne cele mai importante evenimente şi aspecte legate de instituţii şi personalităţi.

Încearcă să abordeze teme com­plexe şi foarte specializate, pentru ca să le prezinte atât de simplu şi clar, pe înţelesul publicului larg. Simt cum trăieşte fiecare eveniment, este atât de impresionat de oamenii cu care comunică şi este atât de sincer în ceea ce face. Pur şi simplu este fericit din ceea ce află şi scrie.

Îmi amintesc de o frază înţeleaptă: „Este simplu să fii fericit, dar este greu să fii simplu” (Eckart von Hirschhausen). Probabil că Ion Vaier Xenofontov este fericit să constate sfânta simplitate a atâtor oameni, care au determinat istoria acestui pe­tic de pământ. Ne îndeamnă să vedem doar partea bună a celor câte ne înconjoară şi ne determină să ne îndrăgostim de acest neam, pământ străbun.

Am parcurs dintr-o răsuflare acest prim volum de curiozităţi, pe care le-a se­lectat şi publicat mai mulţi ani ca tablete în diverse publicaţii periodice, însă fiind adunate într-o antologie, nu se vor pierde printre alte rânduri și autori.

Să ajungem la înţelepciunea prin care am selecta doar cele bune, plăcute şi zidi­toare, după cum o face fiecare albină!

Preot Octavian MOŞIN, doctor în teologie (istorie), conferenţiar universitar

02


Articole Asemănătoare
3197

O primă culegere de predici semnată de protoiereul Victor Pleşca

De ziua prăznuirii Sf. Cn. Vladimir, după slujba praznicală din Catedrala Mitropolitană, a fost lansată o primă carte de predici semnată de un slujitor autohton, prot. Victor Pleşca din parohia Grătieşti, Chişinău. Părintele a muncit câţiva ani, selectând miezul fiecărei predici la duminicile de peste an, încercând să realizeze un suport pentru slujitori, dar oferind […]

Articole postate de același autor
1830

Împarte din bucuria pascală cu aproapele

În aceste zile în care Biserica Ortodoxă continuă să se bucure de Hristos Cel Înviat, parohia în cinstea “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Şofrîncani a organizat o vizită la orfelinatul din orașul Costești, raionul Rîșcani. . Pe 3 mai, cu binecuvântarea părintelui paroh, protoiereul Dionisie Lupașco, enoriașii au pregătit cadouri pascale pentru copii de la orfelinat. […]