Ziua pomenirii Tăierii capului Sfîntului slăvitului Prooroc, Înaintemerătorului și Botezătorului Domnului Ioan la Catedrala ”Sf. Irh. Nicolae” din orașul Orhei

441

În ziua pomenirii Tăierii capului Sfîntului slăvitului Prooroc, Înaintemerătorului și Botezătorului Domnului Ioan, Duminică, 11 septembrie 2022, mai mulți credincioși au participat la Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de către Înaltpreasfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, la Catedrala ”Sf. Irh. Nicolae” din orașul Orhei.

După citirea din Sfînta Evanghelie, Ierarhul a rostit un cuvînt de învățătură în care a explicat că această sărbătoare ne duce cu gîndul la un eveniment sinistru din istoria mîntuirii noastre şi anume la tăierea capului Sfîntului Ioan Botezătorul, ce a avut loc în contextul unei petreceri desfrînate prilejuită de sărbătoarea zilei de naștere a odiosului rege Irod Antipa, fiul acelui rege Irod care a poruncit omorîrea tuturor pruncilor sub vîrsta de doi ani din Betleem la nașterea Mîntuitorului Hristos.

Sfîntul Ioan Botezătorul a fost neîndurător cu păcatul și pentru că l-a mustrat pe regele Irod pentru nelegiuirea de a trăi cu Irodiada, soția fratelui său Filip, a fost închis în temniță. La acel ospăț plin de beție, după dansul desfrînat al fiicei Irodiadei în fața invitaților, regele a promis că-i va oferi în dar tot ce-i va cere. Și fiica sfătuită de mama sa nu a dorit altceva decît capul Sfîntului Ioan Botezătorul.

De aceea, petrecem această zi în post și rugăciune, cerînd mijlocirile Sfîntului Ioan Botezătorul pentru a ne da curaj în a mărturisi adevărul dumnezeiesc în fața lumii și putere pentru a învinge ispitele și uneltirile diavolești ce ne întunecă mintea și ne îndeamnă la păcat.

Sursa: eparhia-edinet.md


Articole postate de același autor
1015

Arhiepiscopia Sucevei: Au fost reînființate mănăstirile Ițcani și Bălinești

În ședința Permanenței Consiliului Eparhial de joi a fost decisă restabilirea vieții monahale la Mănăstirile Ițcani și Bălinești și înființarea Schitului Arbore, anunță Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Biserica Adormirea Maicii Domnului din Ițcani va redeveni mănăstire de maici, așa cum a fost între secolele XIV-lea şi XVIII-lea, iar Bălinești va fi reînființat ca schit de maici şi […]