Actualitate

Un adult află ce puține știe atunci când un copil începe să-i pună întrebări

5984

Oare cum e alături de Părintele ceresc când “ne citește povestea de seară”?! Când suntem mici cea mai “înspăimîntătoare” propoziție este “Te spun lu’ mama!” Oare cum ar fi atunci când am auzi “Te spun lui Doamne Doamne!”? De fapt din asta gustăm cu toții…

Un adult află ce puține știe atunci când un copil începe să-i pună întrebări. Pentru că nu ceea ce îi lași copilului tău, ci ceea ce lași în copilul tău este important! Spunea cineva în glumă, că un copil face iubirea mai puternică, zilele mai scurte, nopțile mai lungi, portofelul mai gol, casa mai fericită, trecutul mai nesemnificativ, viitorul mai important și sufletul mai colorat. Iar Dostoievski era de părere că unui copil poți să-i spui tot, tot: “Întotdeauna m-a uimit cât de puțin cei mari, tații și chiar mamele, își cunosc copiii.

Copiilor nu trebuie să le ascunzi nimic sub pretextul că sunt încă mici și e prea devreme pentru ei să știe ceva. Ce idee tristă și nefericită! Și ce bine își dau seama copiii că părinții lor îi cred prea mici și prea neștiutori, când ei în realitate, înțeleg totul. Adultul nu știe că, până și în chestiunea cea mai dificilă, copilul îi poate da un sfat util.

Ieromononah Hrisostom Filipescu, Puține Cuvinte, Multă Iubire, Editura PIM, Iași, 2013, p. 10-11

 


Articole Asemănătoare
5290

“Dumnezeul meu, Tu care hrăneşti păsările şi corbii, nu ne lăsa!” – Predica la Duminica a III-a după Rusalii

“Dumnezeul meu, Tu care hrăneşti păsările şi corbii, nu ne lăsa!” Aţi ascultat, iubiţii mei, Sfânta şi Sfinţita Evanghelie. Ce ne spune? Ne spune că nu trebuie să devenim sclavi, sclavi ai “mamonei” (Matei 6, 24). Dar cine este acest ”mamona”? *** Oamenii de astăzi se împart după credinţă în două categorii. O categorie sunt […]

Articole postate de același autor
88

„Tatăl nostru” în limbajul florilor

Plâpândul ghiocel Ieşind de sub zăpadă Striga: Tatăl nostru Ca lumea să-l vadă. Care eşti în ceruri, Şopti floarea-soarelui Şi-un văl de lumină căzu pe răzoare. Smerit, busuiocul Când vântul îl mână Şi-i scutură roua Sfinţească-se-ngână. Când numele-Ţi spune Trist ochiul-de-bou Nu ştiu de-a fost şoaptă Sau numai ecou. Albastră ca cerul O nu-mă-uita Spune: […]