Tânărul clujean care a luat bacalaureatul cu media 6,83, deşi suferă de sindromul Down, a fost premiat, miercuri, cu 1.000 de lei de primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, absolventul spunând că vrea să urmeze Facultatea de Teologie, pentru a deveni preot.
Tânărul Mihai Moceanu, care a obţinut media 6,83 la bacalaureat, deşi suferă de sindromul Down, a primit, miercuri, 1.000 de lei şi o diplomă de excelenţă de la primarul Emil Boc, într-o ceremonie desfăşurată în Sala de Sticlă a Primăriei.
"Am învăţat cu ajutorul lui Dumnezeu şi al lui Iisus Hristos. Am învăţat foarte mult, nimic nu e uşor, omul funcţionează cu mintea, nimic nu se face fără muncă. Am luat 5,20 la română, 6,75 la istorie şi 8,55 la geografie. Sunt fericit. Vreau să urmez acum Facultatea de Teologie, vreau să devin preot, pentru că îmi place să mă rog, să citesc şi să scriu din Biblie. Geografia României îmi place cel mai mult", a spus, într-o conferinţă de presă, Mihai Moceanu.
Mama lui Mihai, Maria Moceanu, a afirmat, la rândul său, că a lucrat cu acesta în fiecare zi, timp de 12 ani, pentru a ajunge la rezultatul de la bacalaureat.
"Munca noastră a fost să arătăm că se poate, e o muncă în spate care nu se poate cuantifica. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi al muncii de zi cu zi am reuşit. Nici nouă nu ne-a fost uşor, în cei 12 ani am lucrat cu Mihai în fiecare zi. Am lucrat acasă, după-amiaza, din clasa a I-a, am făcut rezumate, am conspectat, am adus de la şcoală caiete, am colaborat cu unii profesori, am fost eu la meditaţii la profesori. Munca de acasă l-a făcut să reuşească. Eu, în adâncul sufletului, am ştiut că îşi va lua bacalaureatul. E o mare realizare, vreau să transmit părinţilor să nu renunţe, pentru că foarte mulţi părinţi abandonează când dau de greu. Aş transmite societăţii - primiţi-i în mijlocul vostru pe aceşti copii, sunt deosebiţi. Aş spune părinţilor să lupte, să insiste şi vreau să le transmit că prin muncă se poate ajunge la un final fericit. Copiii care pot trebuie susţinuţi", a spus Maria Moceanu.
În ceea ce priveşte viitorul lui Mihai, ea a afirmat că, deocamdată, nu se gândeşte la continuarea studiilor lui.
"Nu am curajul să fac pasul următor pentru că de foarte multe ori ni s-a spus că nu poate, că nu este în stare. Încă nu s-a înscris la facultate. Nu am curajul să îl înscriu. Mie mi-ar plăcea să trăiască într-un mediu teologic, pentru că aici e pasiunea lui", a menţionat Maria Moceanu.
Ea a adăugat că Mihai are o memorie "fantastică", reuşind să înveţe tot Noul Testament şi 150 de psalmi.
"Mihai nu ştia să vorbească, dar ştia Liturghia pe de rost, la 12 ani ştia toţi Psalmii pe de rost, sunt 150 de psalmi, e o carte. Ştie acum tot Noul Testament şi o parte din Vechiul Testament. Noi am mers la biserică şi tot ce ţinea de slujbele de înmormântare, de botez, de cununii, Liturghie, de ceremonialul religios, cântecele, rugăciunile le ştia", a povestit Maria Moceanu.
De asemenea, primarul Emil Boc a declarat că momentul premierii a fost unul "special şi de suflet", exprimându-şi speranţa ca Mihai Moceanu să devină "un model pentru elevi şi părinţi".
"Mihai Moceanu este un tânăr extraordinar şi l-am premiat pentru performanţa şi succesul de la bacalaureat, demonstrând că în viaţă se poate, dacă ai voinţă. Dacă crezi în Dumnezeu, poţi să reuşeşti. Trebuie să îi încurajăm şi pe alţii să meargă pe drumul cărţii", a subliniat Boc.
sursa mediafax.ro