O altfel de poveste de dragoste

4299

S-au căsătorit când erau foarte tineri. La numai cinci luni după cununie, ea a căzut la pat. Avea 20 de ani şi şi-a pierdut capacitatea de mişcare (a corpului, în întregime), precum şi capacitatea de procreere. Soţul ei, Du Yuanfa, i-a spus: „Nu-ţi face griji. Voi avea eu grijă de tine, pentru totdeauna”. Se întâmpla în anul 1959.

Bărbatul şi-a părăsit slujba (era miner într-o mină de cărbune) şi, de aproape 60 de ani, are grijă de partenera lui de viaţă, Zhou Yu’ai, care este complet imobilizată. Cei doi soţi provin dintr-un (şi locuiesc într-un) mic sat chinez, numit Sunjiayu, aflat în estul provinciei Shandong. Du are acum 84 de ani, iar Zhou, 76. Misterioasa boală care a pus-o pe ea la pat şi a lăsat-o paralizată a rămas necunoscută. Du lucra ca miner, pe atunci, într-un oraş din apropiere şi a primit o scrisoare din partea familiei, în care a găsit acest mesaj: „Soţia ta e bolnavă, imobilizată în pat”. 

Bărbatul şi-a luat concediu şi a revenit acasă, unde şi-a găsit soţia în imposibilitatea de a face şi cele mai simple lucruri. Trupul ei era înţepenit, nici măcar nu se putea întoarce; nu putea ţine niciun obiect în mâini şi trebuia hrănită de fiecare dată cu linguriţa. Hotărât să îşi pună soţia pe picioare, Du a pus-o într-un scaun rulant şi a dus-o la mai multe spitale.

Diagnosticul, însă, a fost acelaşi peste tot: femeia îşi pierduse capacitatea de a procrea şi de a se mişca, urmând să zacă la pat pentru tot restul vieţii. În aceste condiţii, mulţi prieteni i-au spus să îşi anuleze căsătoria şi să înceapă o nouă viaţă, cu altcineva, dar Du a refuzat. I-a promis soţiei că va avea mereu grijă de ea. Şi-a părăsit locul de muncă şi a devenit îngrijitor cu normă întreagă pentru femeia pe care o iubea.

Locuiesc amândoi într-o casă săpată în piatră, mobilată simplu. Bărbatul face de toate, singur: de la tratamente naturale din medicina chineză până la schimbarea patului pentru soţia lui. Nu a încetat niciodată să caute posibile remedii pentru starea ei. Dacă află de vreun tratament bazat pe ierburi pe care nu l-a încercat, merge prin munţi în căutarea ingredientelor şi testează el tratamentul înainte de a i-l da ei, ca nu cumva să o otrăvească.

Dăruirea bărbatului i-a impresionat profund pe locuitorii aceluiaşi sătuc, care îi ajută pe cei doi soţi cu tot ce se poate: legume, medicamente, mâncare, orice le lipseşte. De asemenea, autorităţile locale îi ajută să primească donaţii, prin faptul că îi trec mereu pe lista celor în nevoie de acte caritabile. Zi şi noapte, de 56 de ani încoace, Du şi-a hrănit soţia, a spălat-o, a îmbrăcat-o şi nu a încetat să o iubească. Încă speră că ea se va vindeca.


Articolul Precedent
Articole postate de același autor
18907

„Să vedeţi când se opreşte răsuflarea ce importantă e o clipă!“

În viaţa mea, am fost la multe capătâie de muribunzi. Ţipete grozave, vedeau dracii, vedeau păcatele exact cum le-au făcut! Nu se puteau salva, că moartea nu vine să-i faci o cafea! Vine să te ia. Te duce unde-s faptele, nu discută. Şi toţi aceştia doreau să mai trăiască o zi. Ziceţi că-i puţin dar […]