Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – ultima sărbătoare mare din anul bisericesc

2218

În Duminica a XII-a după Cincizecime, zi care în acest an a coincis cu Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – ultima sărbătoare mare din anul bisericesc, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Capitală.

Alături de Mitropolit s-au rugat secretarul mitropolitan, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, dimpreună cu clericii Catedralei mitropolitane.

Evanghelia Duminicii a XII-a după Cincizecime prezintă întâlnirea dintre un tânăr bogat şi Mântuitorul Iisus Hristos, evidenţiind o mulţime de învăţături duhovniceşti pentru viaţa noastră creştină.

Din Evanghelia de astăzi învăţăm un adevăr fundamental: că nu este suficient să fii evlavios şi credincios, nu e suficient să fii corect în comportamentul tău moral faţă de oameni, nu e suficient să nu ucizi, să nu desfrânezi, să nu furi, să nu minţi sau să nu înşeli, să nu mărturiseşti strâmb. Nu este suficient să te abţii de la rău, ci trebuie să faci şi mult bine ca să fii desăvârşit.

Tot astăzi, Sfânta noastră Biserică cinstește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – ultima dintre sărbătorile înscrise cu roşu în calendar din cursul anului bisericesc. În ziua pomenirii Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, postul are şi scopul să ne amintească faptul că neînfrânarea de la patimile trupeşti intră în conflict cu dreptatea şi sfinţenia. Sfântul Ioan Botezătorul anticipează taina Bisericii în starea ei de misiune pentru îndreptarea lumii păcătoase, care este adesea ostilă Evangheliei, ostilă sfinţeniei, potrivnică dreptăţii şi vieţii duhovniceşti.

Îm timpul serviciului divin, Vlădica Vladimir l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Vitalie Șelestenco, student în anul II, la Academia de Teologie Ortodoxă din or. Moscova.

Duminica de astăzi a fost una deosebită și pentru tânărul Artemie Sîrbu, student în anul III, la Academia de Teologie Ortodoxă din or. Chișinău, care a fost hirotonit de către Mitropolit în treapta de diacon, ambii slujitori primind felicitările şi îndemnurile părinteşti ale Înaltpreasfinţiei Sale. Nou-hirotoniții au mulțumit Arhipăstorului pentru îndemnurile și urările făcute și au promis Înaltpreasfinției Sale supunere fiască și întru totul ascultare pentru mântuirea credincioșilor și pentru binele și propășirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

La finalul serviciului divin a urmat un Tedeum de mulțumire, după care enoriașii au primit din partea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, spre binecuvântare câte o iconiță cu chipul Sfântului Ierarh Gavriil (Bănulescu – Bodoni), canonizat recent de către Biserica Ortodoxă din Moldova.

Imediat după slujbă, Vlădica Vladimir a săvârșit Taina Sfântului Botez asupra robului lui Dumnezeu, pruncului Luca – cel de-al patrulea copil dintr-o famile de buni creștini. Astfel, Înaltpreasfinția Sa nu a uitat de promisiunea făcută de a boteza personal al patrulea copil din fiecare familie, răspunzând cu bucurie și de această dată invitației de a încreștina un nou ostaș a lui Hristos.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
2934

„În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne…” Botezul Domnului celebrat la Catedrala mitropolitană

În ziua în care creștinătatea Ortodoxă prăznuiește Botezul Domnului, enoriașii Catedralei mitropolitane „Naşterea Domnului” din mun. Chișinău s-au reunit în rugăciune la un serviciu divin praznical oficiat de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir. Creștinii veniţi de la primele ore ale dimineţii au aşteptat cu multă evlavie momentul sfinţirii Aghesmei. Sărbătoarea Botezului Domnului se mai numeşte şi „Arătarea […]

Articole postate de același autor
3999

Răstimpul vieţii noastre nu e în stăpânirea noastră, ci este în puterea lui Dumnezeu

Se poate spune că am trăit ca să apucăm acest Post: să mulţumim Domnului pentru această milă, dar să ne şi grăbim a ne folosi de ea. Bineînţeles, pentru mântuirea noastră a binevoit astfel Domnul, în ciuda vieţii noastre nepăsătoare şi trândave. Răstimpul vieţii noastre nu e în stăpânirea noastră, ci este în puterea lui Dumnezeu: […]