Slujitori și profesori olteni în vizită la locuri sfinte din Republica Moldova

898

Între 1 și 3 octombrie se află într-o vizită duhovnicească un grup de 14 slujitori și profesori din Oltenia, România. Au poposit pe meleagurile noastre la manifestările comemorative consacrate celor 90 de ani de la nașterea regretatului Mitropolit Nestor Vornicescu (1927-2000), băștinaș din s. Lozova, r. Strășeni.

Oaspeții au vizitat nu doar satul natal, dar și mai multe sfinte așezăminte, precum Curchi, Căpriana, Hagimus, Suruceni.

Au fost primiți și la casa memorial ”A. Mateevici” din s. Zaim, r. Căușeni.

La finele pelerinajului, delegația din Oltenia a fost primită la reședința mitropolitană de către ÎPS Mitropolit Vladimir, împreună cu care au împărtășit din viața duhovnicească de pe ambele maluri ale Prutului.

ÎPS Vladimir le-a mulțumit pelerinilor pentru efortul depus întru cunoașterea și promovarea marelui ierarh Nestor și la locurile sale de baștină, menționând următoarele: ”Este nu doar mitropolitul Olteniei, unde a trăit și activat în calitate de ierarh, fiind numit de către săteni și mitropolitul de la Lozova. Un titan al culturii și spiritualității creștine, care s-a dăruit slujirii.

L-am cunoscut personal, am comunicat de mai multe ori și mi-a lăsat impresia unui om demn, plin de iubire față de cei din jur și care a trăit mereu cu amintirea de locurile și oamenii de aici.”

Apoi s-a discutat despre un parteneriat în vederea promovării personalității mitropolitului în Republica Moldova, intenționându-se ca an de an să fie organizate manifestări cultural-bisericești.

Delegeația olteană a fost însoțită de către dl Lilian Botnaru, primarul de Lozova, și părintele-paroh din aceeași localitate, prot. Petru Croitor.

Pr. Octavian Moșin

 


Articole postate de același autor
1278

La Catedrala mitropolitană din Chişinău vor fi aduse spre închinare icoana şi moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni

Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, vineri, 2 decembrie, la Catedrala mitropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău, vor fi […]