Slujba Pasiei săvârșită la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

2345

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, în această seară, Preasfințitul Ioan (Moșneguțu), Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei a săvârşit slujba Pasiei (Acatistul Sfintelor Patimi), în timpul căreia, s-au rugat alături de Arhieria Sa, preoții Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din Capitală.

Serviciul divin arhieresc a reunit mulțime de credincioşi care, prin rugăciunile de pocăinţă şi umilinţă s-au apropiat spiritual de jertfa lui Hristos pentru neamul omenesc.

Această slujbă deosebită a fost alcătuită la mijlocul sec. al XVII-lea de către Sf. Irh. Petru Movilă, Mitropolit al Kievului, care a creat mai multe forme liturgice. Aşa se numesc slujbele speciale săvârşite în Postul Mare, în timpul cărora sunt citite pericopele Evangheliei ce ţin de Patimile Mântuitorului.

Iniţial Pasiile erau răspândite doar în regiunile de sud ale Rusiei, însă în sec. XX ele au început a fi săvârşite pretutindeni.

Pasiile sunt oficiate de patru ori pe an (după numărul evangheliştilor): în serile din a doua, a treia, a patra şi a cincia duminică (sau vineri) din Postul Mare. După cum reiese şi din denumire, în timpul acestor slujbe sunt rememorate Patimile Mântuitorului, citindu-se textele evanghelice referitoare la aceste evenimente. Conform tradiţiei, în timpul citirii Evangheliei, credincioşii stau cu lumânări aprinse în mâini.

Sursa: http://ioanmosnegutu.info/


Articole Asemănătoare
1842

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul cinstit în rugăciune la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

Cu prilejul prăznuirii Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, Vlădica Vladimir a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău. Alături de Întâistătător s-au rugat Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei și chelar al Catedralei Mitropolitane, clericii Catedralei și Prot. mitr. Ioan Gherbovețchi, Protopopul parohiilor din Portugalia a Eparhiei de Corsun. […]

Articole postate de același autor
32065

Omului invidios să nu-i spui niciodată bucuria ta!

-Părinte, de unde vine invidia? Cum e cu omul in­vidios? -De la diavol vine, de unde din altă parte?! Ce vă spuneam eu până acum? Toţi cei care se duc la biserică, toţi cei care se mărturisesc, toţi cei care se scoală noaptea la rugăciune, fac lucruri bune. Dar cel mai mult contează să ne păzim […]