Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Truşeni – fortăreaţă a credinţei

13552

Multă lume admiră biserica din comuna Truşeni. E deosebită, stând falnică pe unul din cele mai înalte locuri ale satului.

În ziua prăznuirii Sfinţilor Apostoli am poposit în această parohie, discutând cu enoriaşii şi împărtăşind bucuriile zilei.

Toată lumea e încântată de frumuseţea de biserică, pe care o făuresc mai bine de un deceniu dimpreună cu părintele paroh Andrei Secrii.

E a patra biserică în istoria satului, zidită pe temelia altora degradate în timp. De data aceasta una enormă, având impresia că ar încăpea toţi locuitorii satului.

Un proiect destul de îndrăzneţ, dar realizabil dacă discuţi cu părintele Andrei, care tot vrea să construiască, să se extindă, să lase o adevărată comoară pentru cei care vin din urmă.

Este un adevărat complex bisericesc. În interiorul bisericii descoperi trapeza, veşmintăria, atelierul de creaţie pentru copii, cabinet de lucru, o sală separată pentru spovedanie, sală pentru alăptarea pruncilor şi multe altele.

Părintele ne spune că anume astfel a conceput biserica, să le includă pe toate.

Nu cred că avem în vreo parohie mai mare altar, mai extinsă catapeteasmă, mai mare policandru, mai înalte locuri rezervate cântăreţilor şi clopotelor.

Cântă un cor profesionist şi clopotele, ce cântăresc mai bine de 9 tone, vestesc creştinilor că de aici se înalţă sfinte rugăciuni, care ajung la ceruri.

Localnicii spun că nu întâmplător pe cupola centrală stă monograma Mântuitorului, căci aşa au văzut-o numeroşi credincioşi deasupra sfântului locaş.

„Sunt încă atâtea de făcut, dar suntem încurajaţi de oamenii cu credinţă, care conştientizează că Domnului trebuie să-i ridicăm ceva deosebit şi de dat ce este mai bun. Şi dacă cineva mă întreabă de ce e atât de mare biserica, le spun că aşa e credinţa truşănenilor. Dacă mă întreabă de ce cam greu se mişcă lucrările, le spun că lucrurile măreţe se fac încet, dar dăinuie secole. Şi dacă mă întreabă cât costă toate cele înfăptuite, le răspund că mai nimic raportat la sufletul omenesc.

Ne vine greu să finisăm biserica ca zid, dar şi mai greu e s-o zideşti pe cea de suflete, a credincioşilor, ce urmează să se întâlnească anume aici, să se spele şi să se înalţe întru şi cu Hristos Domnul ” – ne spune părintele Andrei, care de aproape trei decenii zideşte şi păstoreşte la Truşeni.

Din înălţimea clopotniţei până în cele mai de jos ale bisericii, ne-a trebuit mai bine de o oră să mergem prin toate locurile, minunându-ne de cele înfăptuite. Or, părintele Andrei, care se trudeşte cu atâta râvnă, vedem că nu oboseşte, căci Domnul dă puteri celor care îşi consacră viaţa slujirii.

Despre dragul părinte Andrei, dar şi despre vrednicii slujitori ai acestui sat credem că vom vorbi aparte.

 

Articole postate de același autor
1464

Duminica a XX-a după Rusalii la Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din Ungheni

6 noiembrie 2016. În Duminica a XX-a după Rusalii, Presfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie în  Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din orașul Ungheni.       După citirea pericopei evanghelice Chiriarhului a explicat ideia evangheliei de astăzi: “Iubiţi credincioşi, Sfînta Evanghelie de azi ne îndeamnă să vorbim despre iad. Astfel, vom arăta ce […]