Educaţia copilului – cea mai înaltă artă

2740

Referindu-se la educaţia sufletului copilului, Sfân­tul loan Gură de Aur consideră că „nu este o artă mai mare decât aceasta”, iar cel ce o practică „tre­buie să fie mai priceput şi mai talentat decât un pictor şi decât un sculptor”.

Sufletul copilului este asemănat cu o pânză albă, care, odată vopsită, îşi va păstra culoarea şi tonul până la sfârşit, indiferent de eforturile de a o schimba sau repicta. Dacă de la început culorile au fost bine şi armonios alese, adică dacă au fost bine zugrăvite în sufletul său virtuţile creştine, acestea se vor păstra până la sfârşitul vieţii sale. Dacă, dimpotrivă, în sufletul său au crescut „spinii păcatelor”, înlocui­rea sau schimbarea lor cu faptele bune se va face cu anevoie.

 

(Pr. prof. dr. Ioan C. Teșu, Familia contemporană, între ideal şi criză, Editura Doxologia, Iaşi, 2011, p. 205)


Articolul Următor
Articole postate de același autor
1133

Comuniune și rugăciune la începutul „Serbării de la Putna – 150”

La ceas de seară, numeroși credincioși s‑au adunat în rugăciune la Mănăstirea Putna pentru a‑i aduce Maicii lui Dumnezeu cinstirea cuvenită. Ctitoria Sfântului Ștefan cel Mare trece prin însemnate momente de sărbătoare, întrucât își prăznuiește hramul, Adormirea Maicii Domnului, și sărbătorește 150 de ani de la evenimentul de importanță națională din 1871, „Serbarea de la […]