Simpozionul teologic internațional ”ARS LITURGICA De la chipul Slavei la imaginile idolilor modernităţii” la Alba Iulia, România

1746

În perioada 8-9 mai 2017 Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia a desfășurat lucrările celui de-al XVI-lea Simpozion Internațional de Ştiință, Teologie și Artă (ISSTA 2017) cu tema generală ”ARS LITURGICA De la chipul Slavei la imaginile idolilor modernităţii”.

Simpozionul a debutat cu slujba de Te Deum, oficiat de către ÎPS Arhiepiscop Irineu de Alba Iulia, după care a urmat ședința în plen a întrunirii științifice, la care au participat teologi din 15 țări.

Studiile prezentate în cadrul lucrărilor au fost împărțite în atelierele de lucru:

  1. Ars liturgica: arta în slujba Bisericii;
  2. Antropologia iconică;
  3. Figuri iconice ale martirajului în închisorile comuniste;
  4. Avaturirile C(c)hipului și industriile culturale ale postmodernității.

Toate lucrările au fost incluse în două volume.

Din partea Republicii Moldova a participat părintele Octavian Moșin, dr. conf. univ., care a prezentat studiul: ” Regimul ateu în  R.S.S. Moldovenească: slujitori și icoane”.

”Politica antireligioasă și propoganda ateistă au avut un efect dezastruos pentru Biserica Ortodoxă din RSS Moldovenească. În perioada dominației sovietice numărul ateiștilor și necredincioșilor a crescut considerabil. Autoritățile comuniste s-au străduit din răsputeri să şteargă orice urmă a credinței creștine din spațiul pruto-nistrean, astfel, ca împreună cu aceasta să dispară orice formă de manifestare și rezistență spirituală. S-a încercat lichidarea persoanelor și distrugerea sfințeniilor. Cu toate acestea Biserica a rezistat…”, menționează părintele Octavian în introducerea studiului prezentat.

În cadrul simpozionului au fost purtate discuții cu conducerea facultății de teologie în vederea intensificării parteneriatului și despre studenții din republica noastră, care își fac studiile teologice la Alba Iulia.


Articole postate de același autor
1651

Duminica Samarinencii la Mănăstirea Curchi

În Duminica a V-a după Sfintele Paști, cunoscută și sub numele de „Duminica Samarinencii”, credincioșii au pășit pragul Mănăstirii Curchi pentru a participa la slujba arhierească oficiată de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcop Vicar Mitropolitan, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În Duminica Samarinencei, Evanghelistul Ioan ne relatează o „înviere din moartea păcatului” a […]