Pelerinajul este o adevărată mângâiere duhovnicească

2177

 Pelerinajul nu reprezintă altceva, decât un prilej de mângâiere duhovnicească și întărire în credință. Pentru un creștin ortodox, locurile sfinte biblice pe care le vizitează, unde se închină și unde se încarcă cu energie pozitivă produc implicații profunde.

  Astfel, prin strădaniile unor destoinici slujitori, se organizează pelerinaje la Sfântul Munte și la multe alte locuri bineuvântate din Grecia, în care credincioșii noștri au parte de cele mai profunde popasuri duhovnicești, cinstirea sfintelor moaște ale multor sfinți făcători de minuni și grabnic ajutători și mai cu seamă, au posibilitatea să admire peisaje deosebite și să se încarce duhovnicește mergând pe urmele unor mari sfinți.

  În perioada 9-18 august se organizează pelerinaj circuit în mai multe locuri sfinte din Grecia. Traseul include:

Ziua 1: Mănăstirea de la Rila (Închinarea la moaștele Sf. Ioan de la Rila, făcător de minuni).     

Acest sfânt lăcaș este cea mai mare și mai cunoscută mănăstire ortodoxă din Bulgaria. Este situată în sud-vestul munților Rila și este considerată unul dintre cele mai importante monumente culturale, istorice și de arhitectură din Bulgaria și din toată Europa de Sud. Muzeul mănăstirii Rila este cunoscut în special pentru crucea lui Rafail, o cruce de lemn făcută dintr-o singură bucată de lemn. Ea a fost cioplită de un călugăr pe nume Rafail cu rândele fine și cu lupa, pentru a crea 104 scene religioase și 650 de miniaturi. Munca la această operă a durat cel puțin 12 ani și a fost terminată în 1802 când călugărul și-a pierdut vederea.

Ziua 2: Sfintele Munte Athos

Se află în nord-estul Greciei, în regiunea grecească Macedonia Centrală, unde își au locul 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe. Aproximativ jumătate dintre mănăstiri sunt conservatoare, urmând un regulament strict în privința disciplinei și postului.

Ziua 3: Mănăstirea Sf. Paise Aghiorit, or.Tesalonic.

Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul este unul dintre cei mai iubiţi părinţi care au vieţuit la Sfântul Munte Athos. A adormit întru Domnul la 12 iulie 1994, fiind îngropat în incinta Mănăstirii "Sfântul Ioan Evanghelistul" din Suroti, lângă Tesalonic.

Ziua 4: Mănăstirea Meteora, Biserica Sf.Spiridon, Sf.  Teodora Împarateasa, insula Corfu.

Având cel mai înalt turn din oraş, Biserica Sfântul Spiridon poate fi văzută de aproape oriunde ar fi privit oraşul. Biserica a fost construită în anul 1596. Moaştele Sfântului Spiridon au fost aşezate în această localitate în anul 1453. Sfântul Spiridon face mari minuni şi astăzi, cea mai vădită dintre ele fiind aceea, că papucii din picioarele sfintelor sale Moaşte, în raclă, se tocesc în timp, nimeni umblând la ei. Astfel, papucii Sfântului Spiridon trebuie schimbaţi periodic. Acesta este semnul că Sfântul umblă neîncetat prin lume, spre a asculta şi împlini rugăciunile celor ce îl cheamă în ajutor.

Ziua 5: Mănăstirea Sf. Gherasim (izgonitor de demoni, dezlegător de farmece si vrăji), mănăstirea Panaghia (locul unde are loc o minune anuală a reînfloririi crinilor de la icoana Maicii Domnului).

Aceste adevărate bogății duhovnicești se află pe insula Kefalonia, unde în fiecare an când creștinii prăznuiesc Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului, un număr însemnat de șerpi mici apar în jurul bisericii și a clopotniței din localitatea Markopoulo. Acești șerpi au capul însemnat cu o cruce și dispar după săvârșirea slujbei.

Ziua 6: Catedrala Sf.Andrei-Patras și mănăstirea Sf. Nectarie, tamaduitor de cancer. (Închinarea la moaștele (Capul) și crucea pe care afost răstignit Sf. Apostol Andrei).

O adevărată minune s-a întâmplat atunci când maicile de la Manastirea Sfânta Treime din insula Eghina, venind la spital să ia trupul Sfântului Nectarie, au scos vesta de pe trupul acestuia și au așezat-o întâmplător pe patul vecin, unde era prezent un paralitic. Spre mirarea tuturor, paraliticul s-a ridicat din pat și a început să meargă.

Ziua 7: Mănăstirea Sf. Ioan Rusu

Biserica mănastirii adapostește, cu mare bucurie, mult cinstitele Moaște ale Sfântului Ioan Rusu, un sfânt cunoscut și iubit în întreaga lume, atât pentru nenumaratele lui minuni, cât și pentru deosebita lui viață în Hristos. Mănăstirea Sfântul Ioan Rusu se află în localitatea Prokopi, aflată în partea nordică a insulei Evia. Anual, mii de pelerini poposesc lângă Moaștele Sfântului Ioan Rusu, îngenunchind și rugându-se sfântului, mai ales în data de 27 mai, ziua prăznuirii sale.

 Ziua 8: Mănăstirea Sf. Efrem cel Nou

Mănăstirea Sfântului Efrem, una dintre cele mai vechi mănăstiri din Atica, este totodată și cea mai mare mănăstire de pe Muntele Amomon. În vechime, mănăstirea era populată de o mulțime de călugări, mulți dintre ei fiind martirizați de către pagânii otomani, în vremea în care aceștia se străduiau sa ocupe Grecia.

Doritorii de a se înscrie sunt rugaţi să telefoneze la nr . de telefon 069203462 – preotul Adrian.

 

Articole postate de același autor
3548

În lucruri simple, cele mai banale, putem sluji lui Dumnezeu

Se întâmplă devieri şi în direcţia opusă: totul deja sclipeşte, dar omul n-are când să se roage – vedeţi voi, freacă oalele. Nu trebuie să fie nici așa, ci fiecare oală, fiecare farfurie curăţată, fiecare cămaşa călcată, fiecare ciorap spălat – toate lucrurile acestea simple trebuie făcute întru slava lui Dumnezeu, ca Domnul să vadă […]