Preotul Constantin Trăistaru, un campion al Ortodoxiei

3911

Trăim într-o lume aflată într-o continuă schimbare, o lume care devine din ce în ce mai săracă pentru că L-a uitat pe Dumnezeu și pentru care normalitatea este ceva din ce în ce mai greu de găsit. Preotul Constantin Trăistaru este un exemplu care contrazice concepția societății moderne, oferind un adevărat exemplu de viaţă pentru toţi tinerii de astăzi.
Deși a avut o copilărie zbuciumată, Dumnezeu a văzut inima lui curată și i-a spus într-o zi: „Vino după Mine!” Din campion mondial la box, a ajuns campion al celor du­hov­nicești: preot misionar în parohiile Bondrea și Corlătești și tată a șase copii. Acesta s-a născut în comuna Cezieni, județul Olt, un loc încărcat de istorie și tradiție. Se spune că numele localității provine de la „cei cinci Jieni” care haiduceau în zonă.

Sportiv de performanță

La 13 ani se înscrie în cadrul Clubului Sportiv Caracal și astfel intră în lumea dură a boxului. Un an mai târziu devine campion județean la juniori. Apogeul carierei sale este cucerirea medaliei de bronz la Campionatul Mondial de Box pentru tineret de la Houston, SUA, în anul 1999. Ca răsplată, a fost invitat la Wash­ing­ton DC, să viziteze Casa Albă, unde a fost primit și felicitat de Bill Cinton, președintele de atunci al Statelor Unite. A urmat o perioadă de un an și jumătate în care Constantin a boxat în Ungaria, unde a și primit invi­tația statului maghiar de a fi naturalizat, însă dorul țării natale l-a copleșit și s-a întors acasă.

Primul contact cu Biserica

Un moment crucial în viața tânărului a fost întâlnirea cu preotul care avea să îi devină în timp mentor și duhovnic. „Deși făceam sport de performanță și aveam aproape tot ce îmi puteam dori, simțeam totuși un gol în suflet, o neliniște interioară… Pe scurt, căutam ceva, însă nu știam ce anume. Așa am ajuns într-o zi la o mănăstire în căutarea unui răspuns. Nu știam prea multe despre Biserică, nu îmi era clar ce e cu Dumnezeu sau cum trebuie să mă rog”, mărturisește acesta. La acea mănăstire, sportivul de atunci a întâlnit un călugăr ferm, dar foarte comunicativ, care avea un magnetism impresionant și un dar care îi apropia pe oameni de Dumnezeu. „Eu, ca sportiv, nu vorbeam cu oameni slabi, însă părintele avea o credință de nezdruncinat. Sfinția sa m-a îndemnat să renunț la acest sport, considerându-l foarte violent, și mi-a explicat că scopul vieții este să Îl trăim pe Dumnezeu și să fim lumină pentru cei din jurul nostru”, spune acum preacucernicul preot.

Cu 12 ani de performanță în spate, boxerul Constantin nu a putut renunța brusc la ceea ce îl consacrase până atunci și a trecut prin doi, trei ani de frământări în care a cerut neîncetat ajutorul Sfinților lui Dumnezeu. „În anii 2000 activam încă la Clubul Sportiv Steaua București și nu știam în ce direcție să îmi îndrept viața, așa că m-am dus într-o zi la Catedrala Patriarhală, unde m-am rugat Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov să găsesc o cale”. Răspunsul la rugăciunile sale a venit imediat. În câteva zile, secția de box de la Clubul Steaua se desființează, așa că tânărul se întoarce acasă și se înscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, la sfatul părintelui său duhovnic.

Boxerului nu i-a fost ușor să renunțe la celebritate, bani și spirit competitiv. Din omul care apărea în ziare și avea totul, ajunge să muncească în sat cu ziua. Sparge lemne, sudează, face orice că să se poată întreține pe timpul facultății. „Lumea nu te înțelege și te judecă. Așa am ajuns să fac depresie. Eram tulburat, anxios, aveam atacuri de panică, însă părintele meu duhovnic m-a liniștit și mi-a spus că în inima mea mai este încă murdărie, dar Dumnezeu va face o minune și se va spăla”, a explicat preotul.

„Când m-am apropiat de icoană, s-a schimbat ceva în inima mea”

Dumnezeu l-a întărit și chiar de câteva ori i-a răspuns la rugăciuni cu semne și minuni. Într-o zi, de acum teologul Constantin ajunge la Mănăstirea Cozia, în perioada în care aceasta era în proces de restaurare, însă călugării i-au permis să se închine în pridvorul bisericii. Acolo a văzut pentru prima dată icoana cea mare a Sfintei Treimi. „Când m-am apropiat să o sărut, ceva s-a schimbat în mine. M-am atins cu pieptul de ea și, pentru un moment, am simțit un curent în partea inimii. A fost ceva tainic, de nedescris, care mi-a adus ușurarea de care aveam atâta nevoie”, mărturiseşte părintele.

Familia

Preotul Constantin are șase copii. A învăţat să spună că „fiecare copil se naște cu o bucată de pâine în mână. Dacă pe primul îl înveleam în cârpe, munceam cu ziua și o duceam foarte greu, la al doilea eram deja student la Teologie în Craiova, la al treilea copil eram profesor suplinitor în câteva sate, la al patrulea am absolvit facultatea și predam religia că profesor titular, la al cincilea copil am fost hirotonit preot, iar la al șaselea mi s-a dat a doua parohie și preoteasa mea a reușit să se angajeze”. Toate acestea arată că, atunci când faci voia lui Dumnezeu, și El are grijă de tine. Cu toate acestea, omul are nevoie de răbdare până se așază toate. Sunt, într-adevăr, multe încercări, și preotul Constantin și soția sa s-au luptat mult pentru acești copii. „Lumea te judecă, te ironizează, te jignește. Oamenii din ziua de azi nu mai consideră copiii ca o binecuvântare cerească. Nu vă pot descrie ce bucurie și ce satisfacție am când ajung seara acasă și ne întâlnim cu toții, iar ei îmi sar în brațe și îmi povestesc cum a fost la școală și ce au făcut peste zi. La noi în casă e mereu o mare veselie”, mai spune părintele Constantin.

„Copiii mei se cresc unul pe altul”

Preotul Constantin trăiește cu familia sa în satul natal, iar copiii săi cresc într-un mediu natural și sănătos. „Copiii mei se cresc unul pe altul, mai adaugă părintele. E copleșitor să vezi cum cei mari au grijă de cei mici, cum se bucură unii de ceilalți, și mai ales cum au învățat să împartă totul între ei. Dacă primesc un măr, cu toţii îl împart în șase bucăți”.

Părintele nu a uitat-o nici pe cea care l-a sprijinit și în bucurie, și în suferință. „Trebuie să o menționez și pe preoteasa mea, care pentru mine este «soție și mamă eroină» și care mereu mi-a fost alături. Recunosc că greul cel mai mare ea l-a purtat, pentru că s-a ocupat cel mai mult de copiii noștri. Ea l-a purtat pe fiecare în pântece, ea a pierdut nopți întregi când micuții erau bolnăviori, și pentru astea și multe altele îi voi rămâne veșnic recunoscător”.

Preotul Constantin a readus la lumină și cimitirul din satul Bondrea, comuna Cezieni, iar biserica, având hramul „Sfântul Nicolae”, a repictat-o, a re­pa­rat-o, i-a refăcut gardul și a res­fin­țit-o la data de 22 mai, anul acesta, când Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanatilor, i-a botezat și al șaselea copil. Tot anul acesta, în luna august, a primit în grijă o a doua parohie în satul Corlătești din aceeași comună, unde a luat-o de la capăt cu reparațiile.

Sursa Ziarul Lumina


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
3294

Familia Coada – merită a fi susținută!

Acum cinci ani ne-a zguduit decesul preotului Mihail Coada din parohia Hristici, r. Soroca. În urma unui accident vascular cerebral, la doar 36 de ani părintele a lăsat familia cu trei copilași fără casă și fără sprijin. Atunci mulți slujitori și oameni de bună credință au fost alături de familia văduvită, care a revenit pe […]

Articole postate de același autor
3231

Imaginea unui tată care se roagă pentru nou-născutul său a devenit virală

În imaginea publicată pe Internet, se poate observa un tată care se roagă în semn de mulțumire pentru fiul său nou-născut într-un spital din Brazilia. Momentul a fost capturat de fotograful Jana Brasil, iar nenumărați oameni au fost înduioșați de scena emoționantă. Tatăl în vârstă de 33 de ani a împărtășit câteva cuvinte internauților despre […]