Actualitate

PS Siluan, Episcop de Orhei, a citit a treia parte a Canonului de pocăință al Sf. Andrei Criteanul la catedrala mitropolitană

3529

În seara zilei de miercuri din prima Săptămână a Sfântului și Marelui Post, 21 februarie 2018, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei și Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală”, a oficiat în cadrul Pavecerniței Mari a treia parte a Canonului de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din capitală.

La această rânduială specială, alături de Episcopul vicar mitropolitan s-au rugat slujitorii sfântului locaș, dar și mulțimea credincioșilor prezenți la slujba canonului cel mare, în aceste zile de la începutul postului, care este drept o adevărată lecție duhovnicească pentru toți.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este unul duhovnicesc, un profund dialog al omului păcătos cu propria conştiinţă, care-i atrage atenţia asupra celor săvârşite.

„Biserica ne cheamă în acest Post al Păresimilor, la pocăință, la plângerea păcatelor, la rugăciune fierbinte, pentru ca astfel devenim mai buni, mai pregătiți pentru a-L întâmpina pe Hristos, Mântuitorul nostru.

Despre rostul Canonului Sfântului Andrei Criteanul, Părintele Alexander Schmemann spune că este „să ne descopere păcatul şi, astfel, să ne conducă spre pocăinţă; să descopere păcatul, nu prin definiţii şi înşiruiri, ci printr-o adâncă meditaţie asupra măreţei istorii biblice, care este, cu adevărat, o istorie a păcatului, a pocăinţei şi a iertării”.

O trăsătură distinctivă de bază a Canonului cel Mare este utilizarea deosebit de frecventă a imaginilor și subiectelor din Vechiul și Noul Testament.

Slujba Canonului cel Mare se oficiază în Biserica Ortodoxă în primele patru zile din prima săptămână a Postului Mare și la Denia din Joia săptămânii a cincea din Post. Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d. Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
9338

Predică la Duminica a II-a din Postul mare – a Sf. Grigorie Palama

Luând noi glasul desfrânatului, cu fierbinţi lacrimi cădem către Tine, Părintele şi Dumnezeul tu-turor, strigând: Am greşit depărtându-ne de la Tine şi necurăţiei slujind. Deci primeşte, Doamne, pocă-inţa noastră. Din Evanghelia de la Marcu, capitolul 2, versetele 1-12:  „Şi, intrând iarăşi în Capernaum, după câtevazile, s-a auzit că este în casă. Şi îndată s-au adunat […]

Articole postate de același autor
4162

Pr. Calistrat Chifan: lucruri de care să te fereşti!

Dacă vrei să mai găseşti credinţă curată şi sănătoasă, aşa cum era pe vremuri, cum spun tradiţiile: că Dumnezeu şi Sfântul Petru umblau pe pământ printre oameni. Şi întrebau ce au de făcut şi oamenii îi puneau întrebări lui Dumnezeu, iar Dumnezeu le răspundea. Du-te în poporul simplu de la ţară, căci Dumnezeu este în […]