Sf. Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei- prăznuit la Mănăstirea Curchi

823

Astăzi 1/14 - în ziua cinstirii Sfântului Ierarh Vasile cel Mare și a Praznicului domnesc al Tăierii împrejur cea după Trup a Domnului nostru Iisus Hristos, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Ierarh Vasile cel Mare, în biserica „Sf. Ierarh Nicolae” a mănăstirii Curchi, înconjurat de preoții slujitori ai așezământului monahal.

În cuvântul său de învățătură pe care l-a rostit după citirea pericopei evanghelice, Episcopul-Vicar a prezentat semnificaţiile duhovniceşti ale praznicului Tăierii împrejur a Domnului şi totodată, a evidenţiat personalitatea deosebită a Sfântului Vasile cel Mare, care este unul dintre cei mai de seamă sfinţi ai Bisericii din secolul al IV-lea, ce s-a arătat un vrednic model de vieţuireşi slujire aleasă a lui Dumnezeu pentru toţicreştinii.

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în jurul anului 330 la Cezareea Capadociei, într-o familie evlavioasă, primind de mic o educaţie aleasă. Activitatea filantropică a Sfântului Vasile cel Mare reprezintă încununarea întregii sale activități teologice și liturgice.

Întreaga operă literară a Sfântului Vasile este inspirată din activitatea sa practică. Scrierile sale au o mare importanță teologică și au fost traduse pe tot globul. Sfântul a fost înainte de toate un om al conducerii. Născut atât pentru a-i îndruma pe oameni, cât și pentru a-i stăpâni în situațiile dificile, el pune bazele vieții monahale încă de la începutul activității sale. Regulile sale monahale, mari și mici, poartă totuși amprenta clară a darurilor cu care sfântul a fost înzestrat. Sf. Vasile – arhipăstor capadocian, a fost un îndârjit susținător al monahismului. S-a mutat catre Domnul la varsta de 50 de ani, in ziua de 1/14 ianuarie.

Sfântul Vasile cel Mare a fost și rămâne unul dintre marii părinți ai monahismului de tip chinovial. El este primul ierarh care a înființat, pe lângă Biserică, azile și spitale pentru ajutorarea celor săraci și neputincioși, îndemnând pe cei înstăriți să se milostivească față de cei lipsiți. În Cezareea Capadociei a înființat instituții de asistență socială cunoscute sub numele generic de Vasiliade, cum ar fi: azile, ospătării, case pentru reeducarea fetelor decăzute, școli tehnice și spitale pentru leproși.

La final, PS Siluan, Episcop de Orhei, i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la Sfânta Liturghie și i-a îndemnat să urmeze Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, vrednic slujitor şi bun păstor al Bisericii lui Hristos.

Tot în această zi, poporul nostru are o frumoasă tradiţie de a sărbători Anul Nou pe stil vechi păstrînd mai multe obiceiuri în legătură cu această sărbătoare. În ajun de Sf. Vasile copiii și tinerii merg pe la casele oamenilor cu uratul, iar pe 14 ianuarie, cu semănatul, urînd gazdelor bunăstare și un an îmbelșugat.

„Pe tine, trâmbița cea cu dumnezeiască glăsuire și cerească albină, care din florile învățăturilor ai adunat mierea cea făcătoare de viață a dogmelor Treimii și o ai lăsat Bisericii lui Hristos bogăție neîmpuținată, din care gustăm noi toți, cu dulce cântare te lăudăm, cântând ție: Bucură-te, mare ierarhe Vasile!”

Serviciul de presă al Vicariatului de Orhei


Articole postate de același autor
1861

Masterate creștine la Universitatea de Stat din Moldova. Admiterea 2017

Cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, slujitorii, credincioșii și pedagogii din diverse domenii sunt îndemnați să se înscrie la programele de masterat cu caracter creștin-ortodox: – Studii filologice și spiritualitate creștină, Faculatea de Litere;                      – Istoria și cultura religiilor, Facultatea de […]


Foto