Sf. Apostol Andrei cel întîi chemat, serbat la Catedrala Episcopală din Ungheni

1060

Miercuri, 13 decembrie 2017. Cînd întreaga Biserică Ortodoxă face pomenirea Sfîntului și întru tot lăudatului Apostol Andrei cel întîi chemat, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni si Nisporeni a oficiat Sfînta şi Dumnezeieasca Liturghie în Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevschi” din municipiul Ungheni.

În dimineața zilei Preasfinţia Sa, a fost întîmpinat călduros de soborul preoților slujitori ai catedralei.

Alături de Ierarh au coliturghisit soborul de preoți și diaconi slujitori ai Catedralei. În cadrul Sfintei Liturghii după citirea pericopei evanghelice, cu binecuvîntarea Preasfinţitului PETRU, Secretarul Eparhial, Protoiereul Vadim COROSTINSCHI, a ţinut un cuvînt de învăţătură în cadrul căruia a explicat credincioşilor importanţa cinstirii Sfîntului Apostol Andrei cel întîi chemat, mai ales pentru noi cei care am fost încreștinați de acest mare apostol: ,,La început, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Apoi, auzind de întruparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, s-a dus în Capernaum, unde locuia Domnul şi L-a întrebat: Învăţătorule, unde locuieşti? Iar Domnul i-a răspuns: Vino şi vezi! (Ioan 1, 38-39). şi a rămas cu El în ziua aceea. Astfel, Sfântul Apostol Andrei a fost cel dintâi chemat la vestirea Evangheliei lui Hristos.

Nu după multe zile, Andrei şi Simon-Petru se aflau într-o corabie cu tatăl lor, Iona; voiau să plece pe mare la pescuit peşte. Atunci Fiul lui Dumnezeu i-a chemat pe amândoi la apostolie, zicându-le: Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni! (Matei 4, 19).

Din clipa aceea au lăsat toate şi au urmat lui Hristos până la moarte şi Înviere, fiind martori ai minunilor şi Învierii Lui. Iar după înălţarea Sa la cer, trăgând sorţi unde să plece fiecare la vestirea Evangheliei, Sfântului Apostol Andrei i-a căzut sorţul să încreştineze mai ales ţările din jurul Mării Negre.”

La finele Slujbei Praznicale Ierarhul înconjurat de soborul preoților slujitori a oficiat un Te Deum de mulțumire pentru toți cei care îşi sărbătoresc sfîntul ocrotitor, după care a felicitat pe Clericul Catedralei, Protoiereul Andrian LUPU care își sărbătorește ziua de naștere și toţi cei prezenţi care poartă numele în cinstea Sfîntului Apostol Andrei în deosebi pe cei cu hramul caselor.

Sursa: http://episcopia-ungheni.md/


Articole Asemănătoare
1116

Seminar – Ne îndreptăm de tineri, ca la bătrânețe să trăim fericiți

Joi, 10 martie, 2016, în cadrul proiectului care se desfășoară în Republica Moldova în perioada 1 – 26 martie cu genericul: Luna pentru viață 2016 – Pentru viață, pentru femeie, pentru familie, având ca punct culminant Marșul pentru viață 2016 – Pentru viață, pentru femeie, pentru familie, organizat sâmbătă, 26 martie și în or. Ungheni, […]

Articole postate de același autor
1173

Tedeum pentru absolvenţi ai Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”

O nouă promoţie de absolvenţi ai Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, printre care şapte fete, a primit astăzi diplomele de licenţă şi gradul primar de „locotenent”, în cadrul unei festivităţi care a început cu un Tedeum la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din Capitală. Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, preoții capelani avându-l în […]