Actualitate

Lipsa de somn la copii și consecințele sale neașteptate (studiu)

4072

Lipsa somnului în copilărie ar putea favoriza dependența de alcool sau droguri la vârsta adultă, conform unui studiu susținut de Institutul Național de Sănătate din Statele Unite (NIH).

O echipă de cercetători de la universitățile Caldwell și Pittsburgh pretinde că lipsa de somn la copiii de 11 ani îi predispune să dezvolte mai târziu o tendință spre conduite de risc, precum alcoolismul și dependența de droguri, relatează revista Slate în ediția online.

Asocierea dintre somnul pre-adolescenților și tendințele lor spre alcool și dependența de droguri era deja bine cunoscută, dar acest studiu, ce urmează a fi publicat în revista Drug and Alcohol Dependence, este unul dintre puținele care examinează corelarea în timp între aceste fenomene.

Din datele unui studiu longitudinal desfășurat asupra a 300 de familii americane care trăiesc într-un mediu defavorizat, cercetătorii le-au extras pe cele vizând 186 de bărbați. La începutul studiului sursă aceștia aveau 11 ani. Brant Hasler, autorul principal al acestui studiu cofinanțat de NIH, și colegii săi i-au căutat când aveau între 20 și 22 de ani pentru a-i chestiona cu privire la obiceiurile lor de a consuma alcool și canabis.

Potrivit concluziilor cercetătorilor, dificultățile legate de condițiile precare de viață, gradul de insecuritate, tendința de a-și interioriza sau exterioriza problemele influențează în mod evident aceste derapaje. Dar ei au constatat, de asemenea, o corelare proporțională între durata și calitatea somnului pre-adolescenților și dependențele lor instalate zece ani mai târziu.

sursa agerpres.ro


Articole Asemănătoare
5054

Învățați-vă copiii să-și ceară iertare

De la vârsta de şapte ani, (…) copilul se consideră deja răspunzător de greşelile lui. Din acest moment, haina lui duhovnicească începe să se întineze de păcate. Noi ne străduim să cultivăm în copil curăţia trupească. Dar, fără îndoială, o importanţă majoră are cultivarea în el a curăției duhovniceşti ‒ nevoia de a spăla fiecare […]

Articole postate de același autor
10

Când vorbim noi în Biserică – tace Dumnezeu

  Pomenirea deasă a numelui Mântuitorului ne ajută să ne izbăvim de pomenirea deasă a răului, a aproapelui pe care-l vorbim de rău. Suntem foarte adesea vorbiţi de rău şi vorbim şi noi de rău pe alţii. Chiar în biserici. Mare păcat! Să ştiţi că cel ce vorbeşte în timpul slujbei în biserică este asemenea […]