Se împlinesc 70 de ani de la trecere la cele veșnice a lui Valeriu Gafencu, Sfântul închisorilor

7793

În urmă cu 70 de ani, în data de 18 februarie 1952 tânărul Valeriu Gafencu a trecut la cele veșnice. Gafencu s-a numărat printre tinerii care au murit în închisorile regimului comunist.

Valeriu Gafencu s-a născut la data de 24 ianuarie 1921 în localitatea Sângerei, județul Bălți, Basarabia. La vârsta de 20 de ani, Valeriu Gafencu a fost arestat și condamnat la 25 de ani de muncă silnică.

Constantin Angelescu, reputatul profesor de Drept Civil, l-a apărat la proces pe Gafencu, declarând: „Este unul dintre cei mai buni studenți pe care i-am avut de-a lungul întregii mele cariere didactice”.

Tânărul Valeriu Gafencu a ajuns la Târgu Ocna în decembrie 1949, după ce a trecut prin închisorile de la Aiud și Pitești.

Din cauza torturilor și regimului bestial din temnițele comuniste, Valeriu Gafencu a ajuns la sanatoriul-închisoare Târgu Ocna într-o stare foarte gravă. După doi ani, de la acel moment, Valeriu Gafencu a trecut la cele veșnice.

În luna februarie a anului 2009, Valeriu Gafencu a fost declarat, post-mortem, cetățean de onoare al orașului Târgu Ocna, județul Bacău.

Valeriu Gafencu a fost omul jertfei totale. Și-a sacrificat, pentru Hristos și neam: tinerețea, profesia, familia, libertatea și viața.

Sursa: Viata si Opera


Articole postate de același autor
791

PS Siluan al Orheiului a liturghisit în ziua Praznicului Sfinților Apostoli Petru și Pavel la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

În ziua sărbătorii Sfinților Slăviților Apostoli Petru și Pavel, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.  Preasfinței Sale i-a coliturghisit soborul de slujitori ai Catedralei. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți […]


Foto