Se împlinesc 70 de ani de la trecere la cele veșnice a lui Valeriu Gafencu, Sfântul închisorilor

8631

În urmă cu 70 de ani, în data de 18 februarie 1952 tânărul Valeriu Gafencu a trecut la cele veșnice. Gafencu s-a numărat printre tinerii care au murit în închisorile regimului comunist.

Valeriu Gafencu s-a născut la data de 24 ianuarie 1921 în localitatea Sângerei, județul Bălți, Basarabia. La vârsta de 20 de ani, Valeriu Gafencu a fost arestat și condamnat la 25 de ani de muncă silnică.

Constantin Angelescu, reputatul profesor de Drept Civil, l-a apărat la proces pe Gafencu, declarând: „Este unul dintre cei mai buni studenți pe care i-am avut de-a lungul întregii mele cariere didactice”.

Tânărul Valeriu Gafencu a ajuns la Târgu Ocna în decembrie 1949, după ce a trecut prin închisorile de la Aiud și Pitești.

Din cauza torturilor și regimului bestial din temnițele comuniste, Valeriu Gafencu a ajuns la sanatoriul-închisoare Târgu Ocna într-o stare foarte gravă. După doi ani, de la acel moment, Valeriu Gafencu a trecut la cele veșnice.

În luna februarie a anului 2009, Valeriu Gafencu a fost declarat, post-mortem, cetățean de onoare al orașului Târgu Ocna, județul Bacău.

Valeriu Gafencu a fost omul jertfei totale. Și-a sacrificat, pentru Hristos și neam: tinerețea, profesia, familia, libertatea și viața.

Sursa: Viata si Opera


Articole postate de același autor
1199

Mitropolitul Luca de Zaporojie și Melitopol: ”Am văzut nu numai ororile războiului, dar și umanitatea oamenilor„

La război m-am întâlnit cu oameni de rând care și-au dat cămașa de pe ei, văzând suferința altor oameni, a spus ierarhul BOUkr. Mitropolitul Luca de Zaporojie și Melitopol, arhiereul conducător al Eparhiei de Zaporojie din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care împreună cu preoții eparhiei a însoțit caravana umanitară pentru Mariupol, într-un interviu a notat […]