Sârbii şi-au condus patriarhul pe ultimul drum

1173

După trei zile de doliu naţional, poporul sârb şi-a condus patriarhul pe ultimul drum. Preafericitul Părinte Irineu a fost înmormântat duminică în Catedrala Sfântul Sava, fiind primul întâistătător sârb înhumat în lăcaşul de cult simbol din Belgrad.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române în capitala Serbiei a fost părintele Emanuel Tăpălagă, Vicar de Voivodina – Episcopia Ortodoxă Română a Daciei Felix. Clericul a transmis mesajul de condoleanţe semnat de Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Împreună cu ierarhii, clericii şi credincioşii Bisericii Ortodoxe Române ne adresăm Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, clerului şi întregului popor sârb binecredincios, încredinţându-i pe toţi de dragoste frăţească, preţuire şi compasiune, a notat Patriarhul României în mesajul său.

Funeraliile au început cu Sfânta Liturghie prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Hrizostom de Dabar-Bosna.

Din cauza situației epidemiologice, în lăcaşul de cult s-au aflat doar ierarhii şi clericii din sobor, precum și oficiali de stat și reprezentanți ai altor comunități religioase, alături de membrii corului.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, Prim-ministrul Ana Brnabic şi Preşedintele parlamentului, Ivica Dacic, s-au aflat printre personalităţile care au venit să-i aducă un ultim omagiu vrednicului patriarh.

Patriarhul Irineu – om al păcii

Omilia din cadrul slujbei a fost rostită de Mitropolitul Irineu de Backa care i-a atribuit Patriarhului Irineu apelativul de „om al păcii”.

După Sfânta Liturghie a avut loc slujba înmormântării la sfârşitul căreia au luat cuvântul mai mulţi ierarhi, clerici şi reprezentanţi ai statului.

Mitropolitul Hrisostom l-a numit pe Patriarhul Irineu „un stâlp neclintit al Bisericii şi urmaş vrednic al înaintaşului său Pavle Patriarhul”. Înaltpreasfinţitul Părinte Ilarion de Volokolamsk  a citit mesajul Patriarhului Kirill al Rusiei, iar din partea preoţilor şi credincioşilor sârbi a vorbit părintele Petar Lukić, Eclesiarhul Catedralei.

În discursul său, Președintele Vucic a spus că dragostea a stat la baza credinței regretatului patriarh, iar Serbia sa a fost cea pe care a creat-o el însuși – o Serbia a păcii, o Serbia care înțelege și aduce oamenii împreună.

După alocuţiunile rostite, trupul neînsufleţit al Patriarhului Irineu a fost înhumat în cripta catedralei Sfântul Sava.

Preafericitul Părinte Irineu a fost ales patriarh în anul 2010 şi a condus Biserica Serbiei timp de zece ani. A trecut la cele veşnice vineri, 20 noiembrie.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
2933

„Este o rătăcire să căutăm o viață comodă, fără întristări, care nu duce niciodată la Ceruri”

O suferință gravă a oamenilor contemporani, chiar și a credincioșilor, este lipsa dispoziției de a ridica și de a-și duce propria cruce, și de a-L urma pe Mântuitorul nostru Cel Răstignit. Vrem binecuvântarea lui Dumnezeu, vrem pacea lui Dumnezeu, vrem cununile mântuirii, vrem Raiul, îi cinstim pe sfinți și pe mucenici, dar nu vrem pătimirea celor rele, nu vrem postul și strâmtorarea înfrânării, nu […]


Foto