Patriarhul Irineu al Serbiei a trecut la Domnul

779
Patriarhul Irineu al Serbiei, în vîrstă de 90 de ani, a trecut la Domnul în această dimineață.

Preasfinția Sa a trecut la Domnul vineri dimineață la ora 7.07 a.m. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe era internat la spitalul militar Karaburma din Belgrad.

Patriarhul Irineu s-a născut în data de 28 august 1930, în localitatea Vidova de lângă oraşul Čačak, Serbia.

În luna octombrie 1959, după terminarea studiilor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad, este tuns în monahism la Mănăstirea Rakovica de Patriarhul Gherman al Serbiei.

În data de 14 iulie 1974 este hirotonit Episcop de Moravica, fiind numit Episcop Vicar Patriarhal.

În anul 1975 a fost ales Episcop de Niş, deţinând această demnitate până în data de 22 ianuarie 2010, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de Belgrad-Karlovci şi Patriarh al Serbiei.

Președintele Serbiei Aleksandar Vucic a scris pe Instagram: "A fost o onoare să vă cunosc. Oamenii ca Preafericirea Voastră nu pleacă niciodată".

Dumnezeu să îl odihnească în locașurile drepților!

 

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
271

Duminica a IV-a după Paşti, (a Vindecării slăbănogului de la Vitezda), la Catedrala mitropolitană din Chișinău

Duminică, 23 mai 2021, a IV-a după Paști, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Chișinău. În rânduiala calendarului ortodox, Duminica a IV-a după Sfintele Paști, însemnată ca fiind „a Slăbănogului”, prin citirea din Sfânta Evanghelie la […]