Cum să ne pregătim pentru a întâlni marea dragoste cu care să petrecem împreună tot restul vieții

5919

 - Cum să ne pregătim pentru a întâlni marea dragoste cu care să petrecem împreună tot restul vieții, dacă ne-am irosit relații nereușite și care poate că nici nu aveau cum să reușească? Haideți să începem prin a răspunde la altă întrebare: cât de curând trebuie omul să înceapă o relație nouă după ce a rupt în mod conștient a alta, înțelegând că aceasta nu va duce la căsnicie?

  - Bineînțeles, este mai bine să nu te grăbești. Pe de o parte, vrei să înăbuși durerea despărțirii, dar mai bine e să nu te grăbești, fiindcă se poate întâmpla să te apropii de cineva doar pentru a-ți alunga sentimentul amărăciunii și a ieși din depresie,  în acest fel amăgindu-te pe tine însuți, amăgindu-l pe celălalt și nereușind  - din nou – să clădești ceva.

În practica medical există noțiunea de “durere-fantomă”. Dacă amputezi o parte a corpului, multă vreme vor persista senzația prezenței acelei părți și dureri din ea. În mod analog, și pierderea unui om apropiat va cauza pentru un timp o durere acută, dar dacă relația a fost întreruptă un timp și irevocabil trebuie să fii hotărât și să lași în trecut această parte a vieții tale, să nu întreții amintirile respective, să te strădui să umpli locul gol cu o activitate interesantă. Poate că unii vor vrea să picteze, alții iubesc călătoriile. Hobby-urile sun tuna dintre soluțiile optime.

Există și situația următoare: omul își umple viața cu altceva, însă periodic ies la suprafață în mod neașteptat amintirile și îi vine greu să se controleze.

Ce readuce în conștiința noastră evenimentele respective? Poate că este vorba de niște ecouri ale problemelor rămase nerezolvate pe care le-am avut cu persoana în cauză. După cât de pare, cauza este neîmpăcarea, lipsa iertării. Trebuie făcut un effort în acest sens.

Pe de altă altă parte, trebuie să te ierți pe tine însuți. Adeseori nu ne putem ierta. Ne zbuciumăm, ne chinuim, și aceasta ne istovește. Trebuie să eliberăm spațiu pentru o persoană  nouă, iar dacă ne vom mușca, răni, roade singuri tot timpul, nu vm reuși să facem asta.

Dacă ne gândim tot timpul: În cutare “privință nu am procedat față de el (ea) cum trebuie“, asta face parte din seria masochismului. Masochismul este o boală. Această boală trebuie tratată. Ce este masochismul? Este autoflagelarea, când omul este obsedat de faptul că este rău sau că totul merge prost. Viața este o alegere permanent. Să te fixezi pe nereușitele tale este o soluție, dar una foarte distructivă. Este important să înțelegi cauza conflictului și să găsești o soluție constructivă pentru a ieși din situația de criză.

-Vorbim despre cineva care a făcut multe greșeli. Cum să înceapă o viață nouă, cum să abordeze întâlnirea dragostei în așa fel încât să fie apăsat de cât o mai mică povară a trecutului?

- Mai întâi de toate, trebuie să-și dea seama de greșelile pe care le-a făcut. Dacă a intrat în legături trupești înainte de căsătorie, aceasta a fost un anumit model de relație, în care cei doi nu încheie în nici o privință o înțelegere, pe când în căsătorie există elemente contractuale, există responsabilitate. În concubinaj, oamenii se „prăvălesc” în această relație, în patimă, în dragoste, dar nu fac planuri pe termen lung și cuvântul „familie”, în general, nu este pronunțat. Și dacă omul dorește să iasă dintr-o asemenea relație și să construiască alt model de relație, el trebuie să înțeleagă că este mai bine să nu mai intre în această „pădure”, ci să aleagă o altă cale, să-și refacă total atitudinea față de viață, să nu se mai preteze la nici un fel de compromisuri în acest sens.

Dragostea adevărată, Taina Dragostei înainte și după căsătorie; Editura Sophia; București, pag. 145-147


Articole Asemănătoare
23483

De ce sărutăm mâna preotului?

În Occident, multe persoane sunt surprinse și chiar șocate de faptul că creștinii ortodocși sărută cu evlavie mâna preoților. Ele consideră că este un gest de supunere primitiv, de slugărnicie, ba chiar ar fi o superstiție. Reamintim că acest obicei se practica chiar și în lumea latină (fără îndoială, până în zilele noastre au mai […]

Articole postate de același autor
3153

Învățați să discerneți frumusețea lăuntrică

În primul rând, vreau să le spun fetelor, femeilor, că a vrea să te măriți este o dorință normală – însă ideea vulgară de a te mărita „cu cine o fi, numai bărbat să fie și să mă pot cununa cu el în rochie albă” trebuie eradicată. Trebuie să te împaci cu faptul că Domnul […]


Foto