Trebuie să ne gândim din timp pe cine alegem și ce vrem de la viața familială. Dacă ne gândim doar ce frumos este viitorul nostru soț (ce frumoasă este viitoarea noastră soție) și ce bunăstare materială este în stare să ne asigure, dar nu vrem să luăm cunoștință de celelalte însușiri ale lui sau nu vrem să le dăm atenție, cel mai degrabă ne așteaptă multe surprize neplăcute. După ce trece prima perioadă a căsniciei, când totul se vede în roz, se poate dovedi că soții nu prea au multe lucruri în comun, și apare pericolul divorțului…
După reacția celuilalt la diferitele înprejurări ale vieții îți poți da seama dacă e compatibil cu tine sau, dimpotrivă, nu vă potriviți – căci după prima perioadă a vieții în comun, când noutatea relațiilor conjugale, atât trupești, cât și sufletești, nu mai umple toată existența, foarte importantă devine pentru soți comunitatea de caracter, de interese, de educație. Va fi foarte supărător dacă îți vei da seama brusc că alături de tine se află un om cu totul străin, cu care n-ai ce să discuți. Mai ușor ne e să ne împăcăm cu un aspect exterior neatrăgător decât cu obiceiurile proaste ale omului pe care l-am ales. De aceea este atât de important să observăm tocmai defectele morale sau trăsăturile de caracter cu care nu ne putem împăca.
Atâta timp cât nu sunteți căsătoriți încă uitați-vă, în primul rând, dacă există comunitate de interese. Viitorii soți trebuie să aibă aceleași repere morale, aceeași atitudine față de problemele vieții. Fiți atenți cum privește celălalt bogăția, copiii, odihna, tot ce ne înconjoară în viață.
Din Dragostea adevărată, Editura Sofia, București, p. 198-199