Actualitate

Rugaţi-vă împreună!

4048

Conţinutul şi formele rugăciunilor soţilor pot fi destul de variate. Ele se stabilesc conform necesităţii sufleteşti, experienţei religioase a soţului şi a soţiei, evenimentelor prin care au trecut membrii familiei sau cei apropiaţi ei.

Baza rugăciunii zilnice a mireanului constituie pravilele de dimineaţă şi de seară. Cu toate acestea însă, uneori, datorită condiţiilor de viaţă comună, poate fi doar una din ele. Această individualizare a uneia din pravile se referă, de obicei, la cea de dimineaţă, şi apare imediat după naşterea copilului: soţia doarme după ce a stat aproape toată noaptea trează, iar soţul se grăbeşte să plece la serviciu. Rugăciunea comună zilnică trebuie să fie scurtă, pentru ca să se reverse cu bucurie asupra fiecăruia din soţi.

În zilele de grea încercare şi tristeţe, de bucurie şi bunăstare, pe lângă rugăciunile obişnuite, se pot include în pravilă rugăciuni speciale. Astfel de situaţii pot fi călătoriile, naşterea apropiată a unui copil, primirea unui apartament, precum şi multe alte evenimente şi rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite.

Familia nu trebuie să se rezume numai la rugăciuni pentru nevoile ei zilnice. Fiind o parte a Bisericii, ea trebuie să se roage pentru întreaga Biserică şi pentru întâi stătătorii ei, pentru membrii ei, pentru preotul duhovnic, pentru rude şi prieteni. Rugăciunea în comun pentru o anumită persoană este nu numai un ajutor pentru aceasta (...), ci şi sporeşte dragostea şi apropierea duhovnicească a celor ce se roagă.

E bine ca în familie să existe un pomelnic comunEl îi uneşte pe soţi în rugăciunea lor şi în grija lucrătoare pentru ceilalţi oameni. Există o formulă specială care se foloseşte la rugăciunile citite în comun. Pe măsura creşterii duhovniceşti şi a dobândirii anumitor cunoştinţe ale rânduielilor bisericeşti, este bine ca în familie să se organizeze slujbe care nu cer prezenţa unui preot.

Rugaţi-vă împreună şi să vă ajute Dumnezeu să vă întemeiaţi propriile biserici din casă.

Din Pr. Prof. Gleb Kaleda, Biserica din casă, traducere din limba rusă de Lucia Ciornea, Editura Sophia, București, 2006, p. 51-53 


Articole Asemănătoare
4609

Familiile aflate în dificultate vor primi ajutorul bisericii

Pe lângă biserici şi mănăstiri, feţele bisericeşti vor să creeze reţele sociale, care să ofere servicii tinerelor familii aflate în dificultate. Aceasta, dar şi alte activităţi sunt prevăzute într-un memorandum, semnat astăzi între Mitropolia Moldovei şi Ministerul Muncii. „Numai biserica nu poate să educe această tânără generaţie, de aceea ne-am adresat către Ministerul Muncii, Protecţiei […]

Articole postate de același autor
2138

Zeci de aeroporturi din Rusia au fost redenumite. Două poartă nume de sfinţi

Zeci de aeroporturi din Rusia au fost redenumite în cinstea unor personalităţi istorice, două dintre acestea purtând numele Sfântul Mucenic Nicolae al II-lea, ţarul Rusiei, şi al Sfintei Olga, cea întocmai cu Apostolii şi luminătoarea Rusiei. Un decret în acest sens a fost emis de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi publicat în data de 31 […]