PS Siluan: Să urmăm exemplul Sfântului Dimitrie în ceea ce privește mărturisirea și apărarea dreptei credințe

1255

„Învățătorului dreptslăvitoarei credințe celei întru Hristos, surpătorului și rușinătorului păgânătății, Izvorâtorului de mir, Marelui Mucenic Dimitrie, ostașul cel adevărat al lui Hristos, care s-a arătat Bisericii ca un soare și mare apărător credincioșilor, toți acum cântări de mulțumire și laude din suflet cu dorire aducându-i să-i cântăm: Bucură-te, Izvorâ­­torule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!”

În Duminica a XXII-a după Cincizecime, ce a coincis cu prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul spiritual al orașului Orhei și al Catedralei episcopale, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală  „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din orașul Orhei.

Praznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir a unit numeroși credincioși într-o atmosferă de bucurie duhovnicească și rugăciune.  La eveniment a fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, printre care dl Dinu Țurcanu, Președintele raionului Orhei și dl Pavel Verejanu, Primarul de Orhei.

Sfântul Dimitrie este unul dintre cei mal mari sfinţi ai creştinătăţii din toate timpurile şi se bucură de o cinstire şi recunoaştere unanimă, împreună cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, este cel dintâi în ceata Sfinţilor Mucenici ai lui Hristos. Troparul său, care arată faptele biruinţelor şi vitejiilor sale duhovniceşti şi muceniceşti este sugestiv. Cu rugăciunea sa ne poate ocroti, iar cu puterea şi exemplul său ne poate face îndrăzneţi şi neşovăitori în luptele duhovniceşti şi în mărturisirea lui Hristos şi a Evangheliei Sale.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul Orheiului a vorbit despre cinstirea sfinților și rolul lor în Biserica Ortodoxă, evocând personalitatea Sfântului Mucenic Dimitrie și modelul său de mărturie cu propria viață a dreptei credințe.

„Îl cinstim astăzi  pe unul dintre cei cunoscuți martiri ai Bisericii noastre: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Îi înălțăm rugăciuni, îi cerem mijlocirea și ajutorul, însă cinstirea sa nu ar trebui să se oprească aici. Sfinții sunt armata de geniu a lui Hristos, spunea Sf. Serafim de Sarov. Într-o lume cuprinsă de frică și nesiguranță, sfinții sunt cei care ne ajută și ne dau curaj să înfruntăm toate greutățile. Sfinţii și-au consacrat îngreaga viață lui Hristos şi au avut întotdeauna în faţa lor sfânta Sa prezenţă.  Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și-a asumat credița ca pe esența veții, Hristos devenind sensul vieții lui. El și-a dat viața pentru Cel care ne-a iubit, căci o viață fără Hristos nu prezenta pentru el nici o valoare. Prăznuindu-l astăzi, ar fi bine să ne întrebăm: „Hristos este și pentru noi scopul vieții noastre? Oare în tot ceea ce facem noi încercăm să ne raportăm la Hristos?”

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu înconjorul Bisericii și un Tedeum de mulțumire Atotțiitorului Dumnezeu și Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, pentru sănătatea slujitorilor, a ctitorilor, a enoriaşilor şi a tuturor celor care în ziua pomenirii Sfântului îşi sărbătoresc ziua onomastică.  După care PS Siluan a adresat slujitorilor și credincioșilor orheieni un mesaj de felicitare cu prilejul celebrării Hramului orașului, dorindu-le tuturor ca Sfântul Mucenic Dimitrie, Ocrotitorul Orheiului să le fie tuturor protector și rugător fierbinte către Dumnezeu.

la final,  Prot. Mitr. Rodion Melnic a mulţumit Preasfinției Sale pentru bunăvoinţa de a împărtăşi bucuria hramului catedralei și a orașului, pentru îndemnurile primite și frumoasa slujire liturgică de astăzi.

Slujba divină a fost înfrumusețată de corulul mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru Buga.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
1821

Joia primei săptămîni a Postului Mare

Joi, 18 martie 2021, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat împreună cu soborul de slujitori de la Mănăstirea „Nașterea Domnului”, Zăbriceni, slujba Miezonopticii, a Ceasurilor, Obedniței și Liturghia Darurilor Mai Înainte Sfințite. Slujba cunoscută sub numele de Liturghia Darurilor Mai Înainte sfinţite este de fapt un ritual de împărtăşanie dezvoltat prin […]