Praznicul Pogorîrii Sfîntului Duh la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

1256

Duminica Pogorîrii Sfîntului Duh este o sărbătoare deosebită pentru întreaga Biserică Ortodoxă. Comemorarea și reactualizarea liturgică a acestui mare eveniment este deosebit de importantă pentru credincioși, deoarece acest moment marchează nașterea Bisericii Creștine. Pogorîrea Sfîntului Duh asupra Apostolilor este actul de trecere a lucrării mîntuitoare a lui Hristos din umanitatea Sa în oameni. Astfel, Biserica se constituie prin aceasta extindere a vieții lui Hristos în noi.

În ziua acestui mare praznic, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din orașul Orhei, înconjurat de un sobor de slujitori și credincioși.

După citirea pericopei evanghelice a zilei, Ierarhul a rostit un cuvînt de învățătură în care a specificat că Cincizecimea este o sărbătoare domnească ce comemorează pogorîrea Sfîntului Duh în chip de limbi de foc peste Sfinții Apostoli la 50 de zile după Slăvita Înviere și la 10 zile după Înălțarea la cer a Mîntuitorului Hristos. În urma acestui eveniment apostolii au căpătat marele dar de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei pînă atunci. Spre mirarea multor oameni aflați în Ierusalim, cei doisprezece Apostoli au început să facă cunoscută învățătura Mîntuitorului către neamuri, în diferite limbi, deși acești ucenici erau știuți de mulți dintre cei prezenți ca fiind evrei simpli, în nici un caz preocupați de învățarea limbilor străine. Evenimentul reprezintă și ziua de naștere în chip văzut a Bisericii Creștine, întemeiată în chip nevăzut prin Jertfa Mîntuitorului pe Cruce.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvîrșită slujba Vecerniei, în cadrul căreia au fost citite cele șapte rugăciuni ale plecării genunchilor, după care Prea Sfinția Sa a adresat alese cuvinte de felicitare tuturor credincioșilor cu ocazia mărețului praznic al Cincizecimii.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

Sursa: eparhia-edinet.md


Articole postate de același autor
2650

Bunavestire – ziua mamei creștine și lecția asumării jertfei maternității

Buna Vestire este Ziua Mamei Creștine. Cea mai mare lecție pe care ne-o oferă Maica Domnului este asumarea jertfei maternității. Maica Domnului și-a asumat aceasta pe nepregătite și fără teamă de un eventual stigmat social, ceea ce dezvăluie deplina sa încredințare în purtarea de grijă a lui Dumnezeu. În această zi plină de semnificație, ne […]