Apariție editorială: „Propovăduitori ai Ortodoxiei în spațiul pruto-nistrean. Dicționar enciclopedic biografic”

879

Pe 29 septembrie, în cadrul Serii Duhovnicești organizate la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din cadrul USM, a avut loc un eveniment inedit: lansarea cărţii profesorului universitar Gheorghe BACIU, „Propovăduitori ai Ortodoxiei în spațiul pruto-nistrean. Dicționar enciclopedic biografic”.

Această carte cuprinde o prezentare bine documentată a vieții, activității și chiar martiriului a zeci de personalități bisericești notabile ai țării noastre. Evenimentul a fost precedat de un parastas săvârșit de parohul sfântului locaș, Pr. Octavian Moșin, spre pomenirea tuturor slujitorilor vrednici ai spațiului moldav, menționați cu multă atenție și dragoste în această lucrare științifică. Partea festivă s-a desfășurat în sala „Protoiereu Mihail Ceachir”.

Părintele Octavian Moșin a realizat o frumoasă prezentare a personalității și activității științifice a autorului și o scurtă radiografie a lucrării în ansamblul ei.Conf. univ. dr. Ion Valer Xenofontov a abordat structura cărții și a remarcat în detaliu originalitatea ei. Prof. univ. dr. hab. Anatol Petrenco a subliniat și faptul că „Profesorul Gh. Baciu expune succint etapele de extindere a creștinismului în spațiul românesc, perioada reprimărilor comuniste a religiei în numita RSS Moldovenească și ajunge în contemporaneitate”.

Așadar, cercetătorii, cei interesați de subiect și toți creștinii trăitori sunt îndemnați să consulte această lucrare unicat, spre a-și îmbogăți bagajul de cunoștințe și spre a culege nectarul înțelepciunii duhovnicești de la cei mai demni slujitori ai neamului nostru.

Lucrarea poate fi găsită inclusiv la Biserica USM.

A consemnat Diac. Dionisie Chiriac


Articole postate de același autor
2437

Palma Cuviosului Paisie Aghioritul

Odată l-am vizitat pe Părintele Paisie împreună cu un student la Teologie, care se afla la o vârstă critică. Când l-a întrebat despre studiile lui, studentul i-a răspuns cu nepăsare despre o lucrare legată de creaţia omului. La un moment dat i-a spus Părintelui Paisie: – Odată, Dumnezeu, neavând ce face, i-a creat pe Adam şi […]