Povestea băiatului din Sângerei care, la 14 ani, pictează în biserici

733

La vârsta de doar nouă ani a pictat pereții Mănăstirii Curchi, iar acum, biserica din satul Vrănești a devenit pentru el a doua casă. Anume aici vine după ore și se dedică picturii neobizantine. Este povestea lui Siluan Dumitrașcu, elev în clasa a VII-a la Liceul Teoretic „Olimp” din orașul Sângerei.

„De la trei ani pictez, talentul l-am moștenit de la tata, iar prima dată când am început să pictez aveam doi ani de zile. În mare parte am pictat bisericile și mănăstirile cu tata, iar prima mănăstire pe care am pictat-o cu tata este Căpriana”, spune Siluan Dumitrașcu, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md. 

Băiatul cu nume de sfânt nu încetează să uimească. În doar o noapte a reușit să aștearnă pe pânză chipul sfântului Siluan.

„Această icoană cu Sfântul Siluan am pictat-o timp de o noapte la clopotnița bisericii din satul Vrănești. Am pictat-o pentru că îi port numele și m-a impresionat foarte tare povestea sa. În tinerețe a intrat în plăcerile tinereții și aproape a omorât un om. A fost demonizat șase luni de zile, iar un preot din Ucraina l-a dus pe muntele Athos să se pocăiască”, spune pictorul.

Familia Dumitrașcu ține la artă și credință. Deja patru generații la rând se dedică bisericii și lui Dumnezeu.

La Liceul „Olimp” din Sângerei, acolo unde studiază Siluan, a fost organizată și o expoziție pentru a promova talentul elevului în vârstă de 14 ani.

Și colegii îi apreciază talentul, dar mai ales sufletul bun al lui Siluan. Deși nu duce lipsă de clienți, majoritatea lucrărilor realizate de el sunt oferite gratuit.

Siluan Dumitrașcu are multe planuri pentru viitor, iar cel mai mare vis al său este să ajungă pe muntele Athos, acolo unde, spune el, va fi și mai aproape de Dumnezeu.

Sursa: stiri.md


Articole postate de același autor
970

ÎPS Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni aniversează 17 ani de arhierie

„Un asemenea arhiereu se cuvenea să avem…” (Evrei 7, 26) Înaltpreasfinția Voastră, Înaltpreasfințite Stăpâne, Ziua de 13 noiembrie a fiecărui an, din 2005 încoace, ne face pe noi clerul, cinul monahal și credincioșii Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, să venim în fața lui Dumnezeu cu rugăciuni de mulțumire, iar către Înaltpreasfinția Voastră cu cuvinte de […]