Nu poate fi o bucurie mai mare decât a ne ruga împreună – Pelerinajul Tinerilor la a IX-a ediţie

2143

Pelerinajul reprezină o căutare în lumea aceasta a ceea ce nu este din această lume: "a Împăraţiei lui Dumnezeu" despre care Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne spune: "Cautaţi mai întâi împăraţia lui Dumnezeu" (Matei 6, 33), dar şi: "Împăraţia Mea nu este din lumea aceasta" (Ioan 18, 36).

Astfel, de nouă ani, în preajma sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, îndemnăm tinerii şi toţi oamenii de bună credinţă să paricipe la Pelerinajul Tinerilor, să facă un efort de a parcurge pe jos de la Universitatea de Stat din Moldova spre mănăstirea Sireţi (circa 16 km).

Şi dacă în primul an au răspuns chemării peste o sută de tineri, ulterior numărul doritorilor de a se uni într-o rugăciune în mers a crescut, astfel încât în această duminica la intrarea în mănăstire erau peste 1000 de credincioşi.

Evenimentul a demarat de la biserica studenţească a Universităţii de Stat din Moldova cu Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae, după care pelerinii s-au îndreptat spre mănăstirea Sireţi, cea care găzduieşte cu atâta căldură fiecare suflare creştinească ce-i trece pragul.

În drum s-au făcut câteva popasuri de rugăciune. Primul a avut loc chiar la sediul mitropolitan, unde pelerinii, au fost binecuvântaţi de către PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei. După rugăciunea din curtea Mitropoliei în faţa Sf. Cruci, PS Ioan a transmis mesajul de binecuvântare al ÎPS Mitropolit Vladimir şi s-a adresat cu un cuvânt ziditor de suflet, îndemnându-i pe tineri să-şi păstreze râvna şi dragostea pentru cele dumnezeieşti.

"Privesc la fiecare dintre dumnevoastră şi mă bucur că sunteţi aici şi aţi ales să petreceţi această duminică dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, într-un Drum al Crucii, într-un drum închinat Lui Dumnezeu. Nu-i uşor să fii creştin, şi în special tinerilor le este extrem de greu să renunţe la unele ispite ale vârstei, dar prin credinţă şi râvnă omul dobândeşte adevărate aripi care îl pot ajuta să depăşească toate problemele şi greutăţe şi să păşească pe calea desăvârşirii. Este laudabil ceea ce faceţi, astfel, îi mulţumim pentru această iniţiativă părintelui Octavian Moşin. Pelerinajul Tinerilor înseamnă mult pentru viaţa voastră spirituală, dar şi pentru Sfânta Biserică, or pelerinajul reprezentă o formă de exprimare a ataşamentului nostru faţă de cele sfinte, faţă de Biserică", a menţionat episcopul Ioan în cuvântarea sa. 

Înainte de continuarea drumului pelerinii au primit în dar iconiţe cu Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni şi apă de a-şi potoli setea în drum. 

Ca în fiecare an, la ieşirea din oraş pelerinilor s-au alăturat slujitori şi enoriaşi din Dumbrava, Ghidighici, Vatra şi Cojuşna.

Cu deosebită căldură pelerinii au fost întâmpinaţi de către credincioşii şi nevoitorii din Sireţi. Oameni cu atâta ospitalitate şi dragoste! Astfel, adunarea de slujitori şi credincioşi a a dus alese mulţumiri părintelui stareţ – arhimandrit Porfirie (Dobre) şi obştii.

Deşi un drum te istoveşte trupeşte, în schimb, te poate întări lăuntric. Cel, care merge cu râvnă pentru Mântuitorul, se alege şi culege alese roade sufleteşti.

Punem multă nădejde că acest drum a devenit deja o bună tradiţie, izvorâtă din râvnă şi necesitate lăuntrică a multor tineri de a se cunoaşte unii pe alţii, de a se îmbogăţi sufleteşte şi de a învăţa unii de la alţii jertfelnicia şi iubirea de Dumnezeu şi de aproapele. 

A consemnat Natalia Lozan

 


Articole Asemănătoare
2203

Întrunirea ordinară a clerului Vicariatului de Soroca

La data de 29 februarie curent, cu binecuvîntarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, preoții Vicariatului de Soroca au fost convocați în ședință ordinară. În cadrul adunării preoții au fost informați detaliat despre deciziile Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 11 februarie. În special, s-a relatat despre reorganizarea Sectoarelor mitropolitane, de asemenea, au […]

Articole postate de același autor
2668

Moaştele Sfântului Nicolae au ajuns la Moscova (Foto, video)

O ceremonie impresionantă a fost celebrată în catedrala Mântuitorului din Moscova, unde a fost depuse moaştele Sfântului Nicolae. Racla sfântului, adăpostită de o biserică din Italia, se va afla, timp de aproape două luni, în Rusia, după un acord încheiat de Papă cu patriarhul bisericii ortodoxe ruse.  Sfântul Nicolae se numără printre cei mai veneraţi […]