49 din 50 de copii pot pleca cu persoane necunoscute. Învățați această instrucțiune cu copiii

6771

Doar unul din cincizeci de copii nu va pleca cu o persoană străină într-o direcție necunoscută, în cazul în care s-ar pierde pe stradă. Acestea sunt datele alarmante ale unui experiment realizat de către voluntarii centrului "Liza Alert". În 2015 voluntarii acestei organizații au căutat 481 de copii dispăruți, 18 copii au murit, iar 12 nu au fost de găsit. Pentru ca copilul dumneavoastră să nu fie inclus în astfel de statistici, iată câteva recomandari::

Aceste recomandări sunt făcute pentru copii, având în vedere cazurile când copilul nu are la îndemână un telefon mobil, care l-ar ajuta să ia legătura cu părinții sau serviciile de salvare.

Pe stradă

1) Oprește-te.

Mai întâi de toate, dacă ai realizat că te-ai pierdut de părinți, redu la minim mișcările.

2) Privește în jur.

Poate părinții nu au reușit să se îndepărteze prea tare.

3) Strigă.

Nu ezita să strigi cu glas puternic după mama sau tată, s-ar putea să-ți audă vocea.

4) Apropie-te de un polițist sau de agentul de pază.

Dacă te afli în oraș și vezi un polițist sau un agent de pază al magazinului din apropiere, al centrului comercial, apropie-te și spune-i că te-ai pierdut.

Important: Nu trebuie să pleci în căutarea unui polițist sau agent de pază, dacă în apropierea ta nu este nici unul. Dacă te afli la la etajul doi al centrului comercial, iar un agent de pază este la etajul întâi, nu coborî.

5) Cere ajutor de la un om matur, însoțit de copil.

În cazul în care nu vezi nici un polițist sau agent de pază, un alt adult la care poți apela, este o persoană cu copil.

Important: Nu pleca nicăieri cu acest om. În cazul în care adultul își va propune să te conducă acasă, sau la mama și tata, răspunde-i ferm că-ți vei aștepta părinții pe locul unde te-ai pierdut. Cere-i să-i contacteze și să le explice unde te pot găsi.

874-600x399

În transport

1) Cobori la cea mai apropiată stație

Dacă ai urcat în metrou, autobuz sau troleibuz, iar părinții nu au reușit s-o facă, coboară la cea mai apropiată stație și așteaptă acolo.

Important: în metrou de asemenea poți cere ajutorul ofițerului de poliție sau lucrătorilor metroului. Nu pleca de la această stație. Dacă părinții au urcat în tren și au plecat, iar tu nu ai reușit să urci, rămâi pe loc. Nu încerca să ajungi părinții cu următorul tren.

În afara orașului sau în pădure

1) Ia cu tine un telefon mobil complet încărcat.

2) Ia cu tine un fluier, o ciocolată și o sticlă de apă.

În cazul în care te vei pierde, după ce vei striga un timp, vei răguși. Este mai simplu să folosești un fluier, pentru a fi găsit. Ciocolata ocupă puțin loc, însă poate să-ți satisfacă rapid foamea, cu apă poți spăla rănile.

Important: Nu te apropia neînsoțit de maturi de bazine de apă deschise.

3) Rămâi pe loc.

4) Strigă după ajutor, folosește fluierul.

435-600x418

Pentru părinți

Efectuți cu copiii antrenamente, implicând prietenii și membrii familiei în jocuri educative sub genericul "cum mă voi comporta dacă mă voi pierde." Specialiștii avertizează că doar o explicație nu este suficientă. De asemenea, este recomandat să rugați un prieten, pe care nu-l cunoaște copilul, să încerce să convingă copilul să plece cu el.

  • Învățați-vă copilul să spună "nu" adulților.
  • Copilul nu trebuie să plece fără permisiunea dumneavoastră nici chiar cu prietenii de familie.
  • Stabiliți o parolă pe care să o cunoașteți doar dumneavoastră și copilul.
  • Dacă copilul s-a pierdut, informați imediat poliția.
  • Nu le permiteți copiilor să plece în pădure cu persoane în vârstă.
  • În cazul în care copilul s-a pierdut la țară, cereți ajutorul rudelor, vecinilor.
  • Nu le interziceți copiilor să utilizeze rețelele sociale, permiteți-le să aibă o singură pagină, pe care o veți cunoaște.
  • Copilul trebuie să facă apeluri de control din zonele cu risc sporit "am ieșit din apartament," "am ieșit din ogradă." Astfel veți putea controla punctele cu risc sporit, cum ar fi ascensorul.

Protejați-vă copiii!

sursa pravmir.ru

traducere și adaptare Natalia Lozan


Articolul Următor
Articole postate de același autor
4281

Mulţi se izbăvesc, dar puţini în­ţeleg şi se îndreaptă

Eu, atunci când Îl rog pe Dumnezeu pentru diferi­te cazuri, spun: „Dumnezeul meu, ajutorul Tău să fie simţit, astfel ca oamenii să se folosească şi duhovni­ceşte. Dacă nu va fi simţit, să nu ne ajuţi”. Mulţi nici nu înţeleg de ce furtuni ne scapă Dumnezeu şi nici nu se gândesc la aceasta ca să-L slăvească […]