Nu doar in Romania ci si in Grecia se prevede construirea unei moschei. Atena permite construirea primei moschei dupa 180 de ani de interdictie

1542

Prima moschee oficiala va fi ridicata in capitala Greciei, la aproape 180 de ani de cand acestea au fost interzise pe teritoriul grecesc, de catre guvern.

In aceasta luna, guvernul Greciei a votat un nou amendament prin care accelereaza construirea unei moschei in cartierul Votanikos din Atena, aflata in planurile autoritatilor de acum 10 ani, precum si alocarea a peste 946,000 Euro pentru constructia acesteia.

Nici o moschee n-a fost construita in Atena de la sfarsitul ocupatiei Imperiului Otoman in Grecia, in 1829. Se estimeaza ca aproape 1 milion de musulmani locuiesc la momentul dat in Grecia, si numai in Atena se afla peste 200,000 care folosesc la momentul actual peste 100 de moschei improvizate in garaje si pivnite, pentru rugaciuni si alte ritualuri.

Odata cu sosirea valului de imigranti din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, numarul musulmanilor a crescut considerabil, intensificand nevoia unei moschei, Atena fiind aproape unica capitala Europeana in carw nu exista o moschee, iar acest lucru se va schimba in viitorul apropiat.

Primarul Atenei, Giorgios Kaminis a descris noua decizie a guvernului ca "un pas decisiv cu privire la implementarea drepturilor omului si in special a dreptului de practicare a religiei in conditii care nu incalca demnitatea celor care o practica".

O parte dintre musulmani sunt totusi nemultumiti, deoarece locatia in care este prevazuta constructia moscheii, se afla intr-o zona industriala, unde sunt localizate mai multe depozite abandonate, acestia considerand ca locul nu este potrivit constructiei unui loc de rugaciune, si si-ar dori una in apropriere sau chiar in centru orasului.

"Si noi suntem cetateni greci, platitori de taxe, prin urmare este dreptul nostru si meritam sa avem un loc unde sa ne rugam cu demnitate", afirma Naim Elghandour, cetatean grec de origine egipteana, presedintele Asociaitiei musulmanilor din Grecia. Ministrul a mai spus ca s-au emis autorizatii pentru alte patru moschei pe teritoriul tarii, care functionau pana acum clandestin. „Aceste moschei nu sunt noi, ele functioneaza deja de cativa ani, dar am reusit sa le aducem in legalitate”.

Odata cu pierderea controlului Imperiului Otoman asupra Greciei, biserica Ortodoxa Greaca si-a reluat rolul de autoritate religioasa a tarii, eliminand toate semnele de influenta a fostului regim.

sursa http://www.pravmir.com/athens-allows-first-mosque-180-years/

traducere şi adaptare Natalia Luchita


Articole Asemănătoare
17510

O mare minune contemporană a sfântului Nectarie

Sfântul Mitropolit Nectarie, care a plecat la cele veșnice în anul 1920 – a slujit într-o biserică mai mult de o săptămână în anul 2001! Mulți dintre noi cunosc faptul că sfântul Nectarie este cinstit cu multă evlavie de către poporul grec. Grecii au chiar și un proverb „Nu există vreo suferință pe care nu […]

Articole postate de același autor
1813

Dumnezeu nu va căuta la faţă

Când va judeca Dumnezeu inimile, nu va căuta la mitre arhiereşti, nici la coroane împărăteşti, nici la dregătorii înalte. Va căuta la inimile noastre. Cel mai umil ţăran, cel mai necăjit om, cel care stă la vreo stână şi se roagă cu lacrimi lui Dumnezeu, sau este la închisoare şi se roagă, sau este undeva […]