Nu doar in Romania ci si in Grecia se prevede construirea unei moschei. Atena permite construirea primei moschei dupa 180 de ani de interdictie

2130

Prima moschee oficiala va fi ridicata in capitala Greciei, la aproape 180 de ani de cand acestea au fost interzise pe teritoriul grecesc, de catre guvern.

In aceasta luna, guvernul Greciei a votat un nou amendament prin care accelereaza construirea unei moschei in cartierul Votanikos din Atena, aflata in planurile autoritatilor de acum 10 ani, precum si alocarea a peste 946,000 Euro pentru constructia acesteia.

Nici o moschee n-a fost construita in Atena de la sfarsitul ocupatiei Imperiului Otoman in Grecia, in 1829. Se estimeaza ca aproape 1 milion de musulmani locuiesc la momentul dat in Grecia, si numai in Atena se afla peste 200,000 care folosesc la momentul actual peste 100 de moschei improvizate in garaje si pivnite, pentru rugaciuni si alte ritualuri.

Odata cu sosirea valului de imigranti din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, numarul musulmanilor a crescut considerabil, intensificand nevoia unei moschei, Atena fiind aproape unica capitala Europeana in carw nu exista o moschee, iar acest lucru se va schimba in viitorul apropiat.

Primarul Atenei, Giorgios Kaminis a descris noua decizie a guvernului ca "un pas decisiv cu privire la implementarea drepturilor omului si in special a dreptului de practicare a religiei in conditii care nu incalca demnitatea celor care o practica".

O parte dintre musulmani sunt totusi nemultumiti, deoarece locatia in care este prevazuta constructia moscheii, se afla intr-o zona industriala, unde sunt localizate mai multe depozite abandonate, acestia considerand ca locul nu este potrivit constructiei unui loc de rugaciune, si si-ar dori una in apropriere sau chiar in centru orasului.

"Si noi suntem cetateni greci, platitori de taxe, prin urmare este dreptul nostru si meritam sa avem un loc unde sa ne rugam cu demnitate", afirma Naim Elghandour, cetatean grec de origine egipteana, presedintele Asociaitiei musulmanilor din Grecia. Ministrul a mai spus ca s-au emis autorizatii pentru alte patru moschei pe teritoriul tarii, care functionau pana acum clandestin. „Aceste moschei nu sunt noi, ele functioneaza deja de cativa ani, dar am reusit sa le aducem in legalitate”.

Odata cu pierderea controlului Imperiului Otoman asupra Greciei, biserica Ortodoxa Greaca si-a reluat rolul de autoritate religioasa a tarii, eliminand toate semnele de influenta a fostului regim.

sursa http://www.pravmir.com/athens-allows-first-mosque-180-years/

traducere şi adaptare Natalia Luchita


Articole Asemănătoare
5134

În Grecia Mitropoliților li se interzice să le mai vorbeasca elevilor în școală

În Grecia, Mitropolitului Nicolae de Messogia si Lavreotiki i s-a interzis să le mai vorbească elevilor in scoala. Mitropolitul Antim al Tesalonicului (foto) a povestit, in ultimele ore, cum, la ordinele Ministerului grec al Educației, Mitropolitului Nicolae i s-a interzis să vorbească cu elevii uneia dintre școlile din orașul Salonic. Informatia a fost publicata, de […]

Articole postate de același autor
635

Mitropolitul Vladimir a vizitat lavra Cuviosului Serghie din Serghiev-Posad și Academia de Teologie Ortodoxă din Moscova

Marți, 18 februarie, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a efectuat o vizită de pelerinaj la lavra „Sfânta Treime” a Cuviosului Serghie din Serghiev-Posad. Întâistătătorul a fost însoțit de către episcopul Ioan al Sorocii, vicar mitropolitan. Înaltpreasfințitul s-a închinat la moaștele Sfântului Cuviosului Serghie de Radonej, rugându-se pentru drept-măritorul popor al Moldovei. În […]


Foto