Biserica Ortodoxă Rusă speră că Grecia nu va ceda la presiunile unui număr de parlamentari și oficiali europeni și va păstra tradiția spirituală și statutul istoric al Muntelui Athos ca fiind un centru multinațional al întregii lumi ortodoxe, a declarat protopopul Igor Yakymchuk, reprezentantul Departamentului de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, pe 5 februarie, în cadrul unei conferințe de presă.
Răspunzînd la întrebarea despre care ar trebui să fie raportarea la declarațiile din Parlamentul European, precum că starea actuală a Muntelui Athos nu este în conformitate cu legislația Uniunii Europene și trebuie schimbată, Yakymchuk a menționat: „atunci cînd a avut loc integrarea Greciei în UE, statutul Muntelui Athos a fost negociat în mod special”.
„Această problemă este una de ordin intern a Republicii Elene, și Uniunea Europeană nu are dreptul, din punct de vedere juridic, să intervină, deși, desigur, în toți acești ani am observat presiunea exercitată asupra Greciei, ca statutul Sfîntului Munte să fie schimbat”, a afirmat șeful Secretariatului pentru Relațiile inter-ortodoxe.
Yakymchuk și-a exprimat speranța că „această presiune nu va duce la rezultate nedorite, pentru că Sfîntul Munte și-a păstrat pînă în zilele noastre tradiția spirituală unică datorită faptului că a fost separat de restul lumii”. „Și nu dorim să-și piardă această tradiție” , a adăugat preotul, în cadrul unui briefing dedicat aniversării, în 2016, a 1000 de ani de prezență a monahismului rus în muntele Athos.
Muntele Athos, o peninsulă în nord-estul Greciei, este o unitate administrativă autonomă în cadrul statului grec, cu centrul în orașul Careia. Acesta este unul dintre principalele locuri de pelerinaj din lumea ortodoxă care și-a păstrat neschimbat modul vechi monahal de viață. Intrarea pe teritoriul Muntelui Athos pentru femei este o infracțiune, pedepsită cu pînă la un an de închisoare.
Sursa: http://www.pravoslavie.ru/english/90422.htm
traducere Ion Rotaru