Mitropolitul Vladimir a sfințit biserica din Saharna Nouă, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

668

Marți, 5 noiembrie 2018, satul Saharna Nouă din raionul Rezina a găzduit un eveniment de o importanță spirituală deosebită pentru credincioșii din această localitate – sfințirea noii biserici cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

În dimineața zilei, ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova a săvârșit slujba de sfințire a prestolului și a bisericii, respectiv spălarea și ungerea prestolului și toate cele prescrise în rânduiala slujbei de târnosire.

După rânduiala slujbei de sfințire, ÎPS Vladimir a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, alături de care au înălțat rugăciuni: Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei, PC Arhimandrit Adrian (Baciu), Starețul mănăstirii Saharna, PC Arhim. Iuvenalie (Ghervas), Secretarul mănăstirii Saharna și un sobor de preoți și diaconi.

La slujbă au fost prezenți: primarul satului Saharna Nouă, doamna Mariana Macrii, profesori și elevi îmbrăcați în port național de la Gimnaziul local și numeroși parohieni.

În timpul Serviciului divin, Mitropolitul Vladimir l-a decorat pe parohul bisericii – Ieromonahul Bartolomeu (Murea), cu dreptul de a purta cruce cu pietre scumpe și paliță, în semn de recunoștință pentru munca depusă la împodobirea bisericii din localitate. De asemenea, Ierarhul a decorat și câțiva ctitori cu distincții eclesiale și diplome arhierești, pentru sprijinul adus la înălțarea bisericii din Saharna Nouă.

După Liturghia arhierească, Vlădica Vladimir împreună cu clerul și poporul au oficiat înconjurul bisericii cu citirea pericopelor din Sfânta Evanghelie, după care a urmat Tedeumul de mulţumire.

Cu acest prilej de sărbătoare, Mitropolitul a rostit un cuvânt de învățătură cu referire la importanța actului de sfințire a prestolului și a bisericii, eveniment de referinţă în istoria localităţii, exprimându-şi speranţa că și pe viitor, biserica va fi locul unde oamenii se vor reuni pentru a trăi cele mai importante momente din vieţile lor şi spre a mulţumi Domnului pentru binefacerile Sale.

Un aport considerabil la edificarea acestui sfânt lăcaș de închinare l-a adus PC Arhimandrit Adrian (Baciu), Starețul mănăstirii Saharna, împreună cu obștea monahală, precum și alți ctitori și binefăcători.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
976

100 de ani de la târnosirea bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Cinişeuţi, r. Rezina

Sâmbătă, 2 septembrie 2017, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Cinişeuţi, r. Rezina. Numeroși credincioşi, de la mic şi până la mare, s-au adunat la sfânta biserică pentru a întâmpina pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova şi pentru a se bucura de rugăciunea arhierească întru […]

    Articole postate de același autor
    1823

    Prin smerenie, ne „înrudim” cu îngerii

    Dragostea lăuntrică îl trădează pe cel care o are, deoarece îndulceşte chiar şi pe întreg omul din afară şi îl înfrumuseţează cu harul dumnezeiesc, care nu se poate ascunde, fiindcă iradiază. Îngerul întotdeauna împarte ca un înger ceea ce are, bucurie şi veselie cerească, în timp ce diavolul care se camuflează în înger împrăştie tulburare […]