Actualitate

Crucea înseamnă curaj, răbdare, dar, mai ales, dragoste…

11062

Un tânăr dornic de aleasă învăţătură s-a dus odată la o mănăstire, să-i ceară sfat unui bătrân călugăr:

– Părinte, daţi-mi, vă rog, o carte din care să pot învăţa cel mai bine cum trebuie să fie un creştin; cum trebuie să gândească, ce trebuie să facă; o carte care să-mi explice toate aceste lucruri!

Călugărul i-a spus că are o asemenea carte în chilia sa şi s-a dus să o aducă, însă, după câteva clipe, s-a întors ţinând în mână o cruce pe care i-a întins-o tânăru­lui. Văzându-l mirat, i-a spus:

– Fiule, crucea este cea mai de seamă învăţătură pe care Dumnezeu i-a dat-o omului. Pentru noi, Mântuitorul S-a jertfit pe cruce, arătându-ne astfel ce înseam­nă să iubeşti, fiindcă a făcut acest lucru din dragoste pentru oameni. Crucea înseamnă tocmai calea pe care omul ajunge la iubire, adică la Dumnezeu. Cel ce ştie să-şi poarte crucea, poartă cu el, în acelaşi timp, harul şi iubirea Domnului. De aceea, crucea nu este o povară, ci o bucurie; când te dăruieşti celui drag, nu o faci cu tristeţe şi cu reţinere, ci cu bucurie şi entuziasm.- Crucea înseamnă, deci, curaj, răbdare, dar, mai ales, dragoste.

Doreai o carte pe care să o citeşti cu ochii şi a cărei învăţătură să îţi lumineze mintea. Iată, în schimb, crucea – o carte pe care o vei citi cu sufletul şi a cărei învăţătură îţi va lumina întreaga viaţă.

„Crucea, izvor de tămăduire, uşa Tainelor, arma păcii, veselia sufletului meu.” 

Leon Magdan, Cele mai frumoase Pilde şi povestiri creştin-ortodoxe, Editura Aramis, p.31


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
3915

Niciodată către Hristos nu mergeți în deșert. Către Hristos mergi în sus…

Mântuitorul nu locuiește la limita exterioară a mediocrităților noastre, ci, dacă vrem să le vindecăm, trebuie să-L așezăm în limita interioară a mediocrității noastre, să-I dăm de lucru în limita mediocrităților noastre. Să-i oferim posibilitatea, ca Domn și Dumnezeu, de a fi cu adevărat rodnic în inima noastră. E ușor să-L afirmi pe Hristos. Doamne, […]

Articole postate de același autor
3053

Conferinţa ştiinţifică “Revoluția maghiară din 1956. Ecourile și impactul ei asupra RSS Moldovenești”

Joi, 13 octombrie, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a participat la Conferinţa ştiinţifică “Revoluția maghiară din 1956. Ecourile și impactul ei asupra RSS Moldovenești” care a avut loc în Sala Senatului a Universității de Stat din Moldova. În deschiderea conferinței cu un mesaj de salut s-a adresat E.S dna Monica […]