Expoziţie-eveniment „Mitropolitul Gurie Grosu – 140 de ani de la naştere”

1397

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, în colaborare cu Asociația obștească „Mitropolitul Gurie Grosu” și Uniunea Scriitorilor din Moldova a organizat la data de 12 ianuarie a.c. o expoziție și medalionul literar, consacrate împlinirii a 140 de ani de la nașterea Mitropolitului Gurie Grosu. Evenimentul s-a desfăşurat la Uniunea Scriitorilor din Moldova, fiind moderat de Vasile Malanețchi, directorul general al Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire a înaltului prelat, oficiată de un sobor de preoți, după care a fost prezentat un film documentar consacrat Mitropolitului Gurie Grosu.

Despre importanţa şi valoarea acestei personalităţi au vorbit acad. Nicolae Dabija, acad.Valeriu Matei, scriitorul Arcadie Suceveanu, istoricul Ion Țurcanu, ş.a. 

În context a avut loc lansarea cărţii „Mitropolitul Gurie – opera zidită în destinul Basarabiei”, care reprezintă vol. II al al trilogiei „Mitropolitul Gurie – misiunea de credință și cultură”, coordonat de d-na Silvia Grossu, doctor în istorie.

"Valoarea personalităţii Mitropolitului Gurie pentru fiinţarea noastră ca neam este insuficient conştientizată, astfel culegerea „Mitropolitul Gurie – opera zidită în destinul Basarabiei”” reprezintă o încercare de reabilitare a remarcabilei personalităţi care a fost şi rămâne Mitropolitul Gurie Grosu. Dacă am avea acea osteneală pe care a avut-o mitropolitul Gurie în timpuri cu mult mai grele, dacă am depune macar o parte din acel efort depus de el, noi am reuşi foarte multe. Ce a făcut mitropolitul Gurie?, a înţeles că noi suntem un neam cu deminitate, dar trebuie să le spunem tuturor şi fiecăruia în parte: "Respectă-te, şi vei fi respectat, ai demnitatea ta de neam şi atunci te vor lua în seamă", - a menţionat dr. conferenţiar, Silvia Grossu, la lansarea cărţii.

 

 


Articole postate de același autor
1077

În duminica a V-a a Postului Mare, PS PETRU, a oficiat slujba sfintei liturghii la catedrala episcopală din Ungheni

25 martie 2018. În a V-a duminică a Sfîntului și Marelui Post, numită și Duminica Mariei Egipteanca, PS PETRU, Episcop de Ungheni si Nisporeni a oficiat Sfînta şi Dumnezeieasca Liturghie în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni. Alături de Ierarh au coliturghisit soburul de preoţi şi diaconi slujitori ai Catedralei, dar […]