Așchii de cer

5168

1. Poetul american Paul Zimmer credea că cel mai important lucru nu este de unde vii, dat fiind şi faptul că acel loc nu-l poţi schimba, ci încotro mergi.

2. Se spune că atunci când dăruieşti celora care au nevoie de darul, de generozitatea, de bunătatea ta, este ca şi cum îl împrumuţi pe Cel de Sus. Iar Dumnezeu nu rămâne niciodată dator. El îţi va întoarce, ca o recompensă, din altă parte. Darul pe care nu uită, generos, să ţi-l ofere face parte din armonia existenţei, cea care garantează mereu echilibrul acestei lumi.

3. Discută doi ţărani care sunt atât de necăjiţi, încât au ajuns să creadă că au fost părăsiţi de Cel de Sus. Am auzit că a murit Dumnezeu. Taci, nu mai spune! Şi pe cine au să pună-n loc?, întreabă celălalt. Eu cred că tot pe unul de-al lor! Totul pentru omul nostru devine comparabil cu prăbuşirile săptămânale de Guvern, care aduce un nou prim-ministru ce seamănă ca două picături de apă cu cel vechi ca şi cum ar fi tot acelaşi, doar - cu alt nume.

4. Indiferenţa este un alt nume al răului. Există oameni care fac închisoare pentru că s-au implicat: de multe ori, în bătălia pentru bine sau în lupta contra răului. Dar când legea va condamna oameni la închisoare pentru indiferenţă? Pentru că sub ochii lor s-a dezlănţuit răul şi ei n-au făcut nici cel mai mic gest ca să-l oprească?

5. Recent, la o conferinţă de presă preşe¬dintele Keniei a fost întrebat: -Spuneţi-ne, vă rog: mai aveţi canibali? Nu, a răspuns şeful statului. I-am mâncat pe toţi. Un demnitar de la noi a fost întrebat nu prea demult: - Mai aveţi cititori în republică? Nu, a răspuns acela. Pentru că le-am închis toate bibliotecile. Unii şefi sunt supăraţi pe biblioteci, din motiv că oamenii ştiu să citească. Închizându-le, ei cred că în curând populaţia va uita să citească. Şi nu vor mai afla de tărăşeniile lor de care vorbeşte azi presa.

Nicolae DABIJA

Articolul Următor
Articole Asemănătoare
1841

Colectă de carte ortodoxă pentru spitalele din municipiul Chişinău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, în anul 2017 va continua Campania „Biserica şi spitalul – două spaţii complementare sănătăţii fiinţei umane” iniţiată de către Sectorul Sinodal Activitate Spirituală în Instituțiile Medicale. Anul acesta, în cadrul campaniei vor fi distribuite seturi de literatură creştin-ortodoxă pentru bibliotecile de pe lângă spitale. În acest sens, preşedintele Sectorului Sinodal […]

    Articole postate de același autor
    10350

    Dacă doreşti să devii în viaţă un om fericit, să fii bun şi harnic

    -,,Tot în cartea lui Enoh (între altele, cartea preferată a lui Iisus), se vorbeşte că nu numai oamenii au îngeri păzitori (unii, de care depind destinele altor oameni, au chiar câte doi), dar şi popoarele, dar şi diferite lucruri sau fenomene ale naturii: ploi, râuri, vulcani, furtuni, poduri… Prin urmare, şi unele cărţi, menite să […]