Înaltpreasfințitul Vladimir a liturghisit în parohia „Nașterea Maicii Domnului” din satul Răcăria, raionul Rîșcani

577

Marți, 14 iunie, în prima săptămână după Pogorârea Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia „Nașterea Maicii Domnului” din satul Răcăria, raionul Rîșcani unde a oficiat Sfânta și dumnezeiasca Liturghie și a sfințit o Troiță.

În dimineața zilei, Mitropolitul a fost întâmpinat de către Prot. mitr. Teodor Pelin, protopop al bisericilor din raioanele Criuleni și Dubăsari, preotul-paroh Prot. Constantin Rîciu împreună cu familia, ctitori și enoriași din localitate.

La Serviciul Divin alături de Întîistătător au liturghisit: Prot. mitr. dr. Vadim Cheibaș, Secretar Mitropolitan, Prot. Constantin Rîciu, paroh al bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din localitate, Prot. mitr. Teodor Pelin, protopop al bisericilor din raioanele Criuleni și Dubăsari și un sobor de slujitori din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Mănăstirii „Sf. Prooroc Ilie” din s. Nicoreni, r. Drochia, condus de Prot. Alexei Scutaru.

Pentru activitatea sârguincioasă spre binele și întru mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova, în timpul Vohodului mic, preotul-paroh Constantin Rîciu, a fost decorat de către Mitropolit cu dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la rugăciunea Tatăl nostru.

La momentul cuvenit din Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a pomenit în rugăciuni pe nou-adormitul Prot. mitr. Sveatoslav Ungurean, protopop de Rîșcani, mutat la Domnul în data de 3 iunie 2022.

După Sfânta Liturghie, Ierarhul însoțit de soborul preoțesc, a oficiat Sfințirea Troiței nou zidite în imediata apropiere a bisericii, urmând pe Sf. Ap. Pavel care zice: „Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu.” (I Corinteni 1.18)

Mitropolitul a mulțumit pentru munca ce se depune zilnic în această parohie menționând următoarele: „Îmi este foarte plăcut că și în localitatea dvs, oamenii se străduie, pentru biserică, pentru sat, pentru următoarele generații. În primul rând vreau să mulțumesc Părintelui Constantin care, a venit vremelnic la dvs după care, a îndrăgit această localitate, dvs la-ți îndrăgit pe el și îl ajutați în continuare și iată că el, a rămas aici, și Eu nădăjduiesc că va sta aici încă mult timp, având grijă de turma cea cuvântătoare încredințată spre păstorire.”

Ctitorii și binefăcătorii sfintei biserici au primit ordine și diplome pentru munca ce o depun alături de parohul lor, iar copiii și cei maturi au primit în dar iconițe și cărțulii de rugăciune spre zidire sufletească și amintire a evenimentului istoric de astăzi.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,
Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
1150

Donează o pereche de papuci unui copil din familiile nevoiașe!

„Donează o pereche de papuci unui copil din familiile nevoiașe! Fii o bucurie pentru un copil mai trist ca tine…” – A fost lansată a III-a ediție a Campaniei pentru sprijinirea copiilor defavorizați – „Papuci pentru fiecare!” În perioada 15 noiembrie – 15 decembrie 2021, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a ÎPS Mitropolit Vladimir, […]