Actualitate

„Dar ce păcate mari am făcut eu?”

4025

Două femei au venit la un stareț la spovedanie. Una plângea și spunea că are un păcat greu, iar cealaltă vorbea mai mult despre greșelile altora și spunea că ea a făcut păcate mai multe dar mici (așa le considera ea).

Atunci starețul a zis:

– Duceți-vă în curte: tu, care ai un păcat greu, adu aici un bolovan cât poți să-l duci, iar tu adună pietricelele în șorț, ia cât poți duce.
După ce făcură așa, starețul le zise:

– Acum duceți-vă și puneți-le la loc de unde le-ați luat.

– Femeia cu bolovanul îl duse îndată, căci cunoștea locul, dar cealaltă, după o vreme, veni cu șorțul cu pietricele înapoi și zise că nu mai găsește locurile de unde le-a luat.

Atunci grăi din nou starețul:

– Păcatul acesteia a fost iertat mai ușor, pentru că s-a gândit mereu la el, iar sufletul tău rămâne împovărat de păcate, pentru că te-ai gândit la ale altora și nu la ale tale, să știi de unde sunt și cum să le înlături.

În viață mereu vedem păcatele altora și mai puțin pe ale noastre. Cu ale noastre suntem blânzi și milostivi, iar cu cele străine aspri și neînduplecați. De fiecare dată auzim oamenii spunând: „Dar ce păcate mari am făcut eu?”. Abia când ajung în fața duhovnicului acei oameni încep să realizeze câte păcate au făcut și despre câte nici nu știau că există, că le-au făcut sau le fac.


Articolul Precedent
Articole postate de același autor
1262

Îndemnul Mitropolitului Vladimir de a participa la Campania filantropică „Liturghia milosteniei!”, inițiată de Biserică pentru ajutorarea semenilor noștri

Liturghia ajutorării semenilor noștri, această grijă manifestată față de semenii aflați în nevoi și necazuri prin manifestarea filantropiei și a generozității reprezintă o mărturisire concretă a Evangheliei iubirii lui Dumnezeu față de creația Sa. Faptele bune făcute din dragoste față de cei aflați în suferință sunt aducătoare de lumină în societatea noastră lipsită tot mai […]