Izbucnirile de furie în relația cu copiii

2180

Te apucă turbarea atunci când copiii tăi nu înţeleg ce le spui, când nu te ascultă sau când fac obrăznicii. Lucrul acesta este o mare greşeală a ta. Trebuie să te lupţi din greu cu îngrozitoarea patimă a mâniei care, după cum îmi pare mie, te-a prins de tot în ghearele sale. Citeşte din Scara cel de-al optulea cuvânt „despre nemâniere” şi al douăzeci şi patrulea, „despre blândeţe şi simplitate”. Avva Cassian şi Cuviosul Nil Sorski au scris, de asemenea, texte foarte folositoare.

Nu te descuraja. Luptă-te cu vitejie cu izbucnirile de mânie. Nu-ţi pierde niciodată nădejdea că le vei învinge. Mânia este una dintre cele mai grele patimi ale tale, dar nu ai fi putut nicicând să te vindeci de ea dacă nu ai fi conştientizat-o. Prin urmare, copiii care te enervează cu obrăzniciile lor sunt unealta lui Dumnezeu pentru îndreptarea ta. Mulţumeşte-le pentru aceasta din adâncul inimii.

Cel mai bine este să nu-i cerţi şi să nu încerci să-i cuminţeşti atunci când te afli într-o asemenea stare sufletească. Mult mai folositor ar fi atât pentru tine, cât şi pentru copiii tăi, să discuţi cu ei mai târziu, în linişte, şi să-i ajuţi prin cuvintele tale convingătoare să-şi înţeleagă greşeala.

 

(Sfântul Macarie de la Optina, Poveţe duhovniceşti, Editura Egumeniţa, p. 97)


Articole postate de același autor
1412

Cine este, de fapt, Pintilie Călătorul?

În legătură cu numele lui Pintilie Călătorul, există credința că, din această zi „se călătorește vara”, o călătorie semnalată de plecarea păsărilor migratoare în țările calde, sau de îngălbenirea ușoară a frunzelor, în special a celor de tei. În realitate, însă, Pintilie Călătorul este o preudo-sărbătoare, ca și Foca sau Ilie-Pălie. Tradiția populară a creat […]


Foto