Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, joi, 17/30 martie 2017, în ziua prăznuirii Cuviosului Alexei, omul lui Dumnezeu (411), la Mănăstirea Căpriana, a avut loc Sinaxa stareților și starețelor de mănăstiri din cuprinsul Eparhiei de Centru din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove.
La această întâlnire au participat toți superiorii așezămintelor monahale din Eparhie.
Tema sinaxei a fost: „Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni, ocrotitorul spiritual și luminător al Moldovei”.
Evenimentul a debutat în dimineața zilei cu un Te-Deum către Sfântul Ierarh Gavriil săvârșit de către soborul preoțesc al mănăstirii, în frunte cu Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove și Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală”, în biserica de vară a mănăstirii cu hramul „Sf. M. Mc. Gheorghe”.
După aceasta, participanții s-au deplasat în Sala de Conferinţe a Mănăstirii Căpriana, unde au continuat lucrările Sinaxei, prezidată de către PS Siluan, Episcop de Orhei.
Deschiderea evenimentului a fost marcată de cuvântul PS Episcop Siluan, în care Preasfinția Sa a surprins foarte clar multitudinea calităților Sfântului Ierarh Gavriil și a creionat foarte frumos portretul său, ca: mare ierarh și bun chivernisitor al Bisericii, ocrotitor al săracilor, orfanilor și văduvelor, mare ctitor de locașuri sfinte, organizator al învățământului teologic, mare trăitor al Ortodoxiei, și nu în ultimul rând, mare cărturar și susținător al vieții culturale din Basarabia.
Preasfințitul Părinte a adus în atenţia participanţilor exemplul Sfântului Gavriil în purtarea sa de grijă și față de viața mănăstirilor din Basarabia: „Sfântul Părinte Ierarh Gavriil a acordat o deosebită luare aminte şi reorganizării vieții monahale și mănăstirilor basarabene. Acest mare ierarh al istoriei vieții bisericești din Basarabia a fost în mod cert un om la înălțimea vremii sale și merită multă recunoștință și cinstire din partea noastră, în special energia sa, activitatea sa zi de zi, îl fac vrednic de cinstirea întregului popor, dar și a întregii Ortodoxii”, a arătat Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar mitropolitan.
În continuare, Părintele Protodiacon Ioan Munteanu a susținut un minunat discurs dedicat preaslăvirii Sfântului Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni, Mitropolitul Chișinăului și Hotinului.
În calitate de gazdă, stareţul Mănăstirii Căpriana, pr. arhim. Filaret Cuzmin, a adresat celor prezenți o amplă prezentare, în care a evocat în profunzime memoria vrednicului de pomenire, Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni, arătând totodată că această întâlnire a adus și o îmbogățire a tuturor celor prezenți cu privire la viața și activitatea pastoral-misionară a marelui nostru ierarh al Basarabiei, Gavriil Bănulescu-Bodoni.
De asemenea, Starețul mănăstirii a subliniat importanța organizării unor astfel de întruniri, care reprezintă o binecuvântare și un prilej de bucurie duhovnicească a petrecerii împreună, atât în rugăciune, cât și în consfătuire în privința problemelor cu care se confruntă monahii și societatea de astăzi.
În a doua parte a sinaxei, Preasfințitul Siluan a dat sfaturi duhovnicești și propuneri pentru revigorarea vieții monahale, în special pentru buna rânduială şi disciplina vieţii monahale, iar stareții și starețele de mănăstiri prezenți la Sinaxă au avut posibilitatea de a adresa întrebări Episcopului Vicar mitropolitan și de a dezbate împreună teme de actualitate din viața bisericească și monahală.
Tot în cadrul Sinaxei de astăzi, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, a fost lansat „Portalul mănăstirilor și schiturilor din Republica Moldova”: www.manastiri.md – pagina oficială a Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală”, al cărui președinte este Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei.
Întrunirea sinaxei monahale s-a desfășurat cu scopul de a consolida viața monahală din mănăstirile Mitropoliei Moldovei.
Sursa: http://manastiri.md/