ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat sfințirea Prestolului și Sfânta Liturghie în biserica „Sfânta Treime” din s. Maramonovca, r. Drochia

504

În ziua de prăznuire a Naşterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Înainte-Mergătorul Domnului, joi, 7 iulie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova în parohia „Sfânta Treime” din s. Maramonovca, r. Drochia sfințind Sfânta Masă a acestei Biserici.

În dimineața zilei, Ierarhul a fost întâmpinat cu o deosebită bucurie de către Preotul-paroh, Grigore Obertun împreună cu familia și enoriașii acestei comunități.

Serviciul Divin de astăzi a început cu rânduiala de Sfințire a Sfintei Mese care, nu poate lipsi din nici o biserică, ea fiind chip al mormântului celui de-viață-dătător al lui Hristos.

Alături de Arhipăstor au coliturghisit: Prot. mitr. Pavel Vuluță, protopop al bisericilor din r. Drochia, Preotul-paroh Grigore Obertun și un sobor de preoți și diaconi invitați la eveniment.

În timpul Sfintei Liturghii, la Vohodul mic, parohul bisericii, Preot Grigore Obertun a fost decorat de către Înaltpreasfinția Sa cu dreptul de a purta Paliță și Cruce cu Pietre scumpe în semn de recunoștință pentru munca depusă în această parohie.

Tot astăzi Preoții:
Prot. mitr. Elisei Grigoraș, paroh al bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului” s. Cotova, r. Drochia – dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile împărătești deschise până la rugăciunea Tatăl nostru.
Prot. Mihail Hraghel, cleric al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” or. Drochia și Prot. Gheorghe Malinovschi, preot-paroh al bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului” s. Pervomaisc, r. Drochia au fost decorați cu dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile împărătești deschise până la imnul Herovic.

După oficierea Sfintei Liturghii, a urmat tradiționalul înconjor al bisericii cu citirea pericopelor evanghelice praznicale și a fost oficiat un Te-deum de mulţumire Domnului pentru toate binefacerile ce au loc în această parohie iar mai târziu ÎPS Vladimir a felicitat credincioşii prezenți cu ocazia acestui eveniment de referinţă în istoria localităţii.

La rândul său, părintele paroh a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru bunăvoinţa de a împărtăşi bucuria sărbătorii cu creştinii din localitatea Maramonovca.

Ctitori și binefăcători ai Sfintei Biserici au fost decorați cu medalii și diplome bisericești pentru munca depusă alături de Părintele paroh la toate lucrările ce au loc în parohia sus numită.

Mitropolitul a oferit în dar tuturor celor prezenți, cărțulii de rugăciune, iconițe și calendare bisericești în semn de sporire duhornicească și amintire a acestui istoric eveniment petrecut astăzi în s. Maramonovca din r. Drochia.

***

Sfântul Ioan Botezătorul este Înaintemergătorul Domnului, cel care a pregătit calea și mulțimile pentru primirea lui Mesia, Iisus Hristos. Mesajul principal pe care îl transmitea Sfântul Ioan era „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”. Cei care renunțau la păcate erau botezați în Iordan. Misiunea pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti apropierea lui Mesia și de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau.

Evanghelia după Matei arată că mesajul principal pe care îl transmitea Sfântul Ioan era „pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor”. Spre deosebire de Sfântul Matei, ceilalți doi evangheliști sinoptici Luca și Marcu folosesc termenii „Împărăția lui Dumnezeu”.

Momentul în care Mântuitorul Iisus a venit la Ioan spre a Se boteza a fost vârful misiunii profetului de pe malul Iordanului. El a deschis inimile și mințile evreilor, spre a-L primi pe Hristos și cuvântul Acestuia. Sămânța aruncată de el va rodi: primii ucenici ai Domnului vor fi aleși dintre cei ai Sfântului Ioan. Întrucât în predicile sale l-a criticat, în mod repetat, pe regele Irod Antipa pentru faptul că s-a căsătorit cu Irodiada, fosta soție a fratelui său vitreg Filip, a fost întemnițat.

La o petrecere cu mulți oaspeți, Salomeea, fiica Irodiadei, a dansat în fața tatălui său vitreg. Acesta a cedat farmecelor tinerei dansatoare și i-a promis orice. La îndemnul mamei, fata a solicitat capul Sfântului Ioan Botezătorul. Fiind ucis, capul i-a fost adus Salomeei pe tavă. Trupul lui Ioan Botezătorul ar fi fost dus de susținătorii săi în orașul Samaria, unde a fost îngropat.

Biserica a închinat Sfântului Ioan Botezătorul șase sărbători: zămislirea – 23 septembrie/6 octombrie; nașterea – 24 iunie/7 iulie; soborul – 7/21 ianuarie; tăierea capului – 29 august/11 septembrie; prima și a doua aflare a capului – 24 februarie/8 martie; a treia aflare a capului – 25 mai/7 iunie.

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor