Îndemn la un dialog interreligios pentru soluţionarea problemelor refugiaţilor

1012

Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) în Chișinău a organizat astăzi o ședință, în scopul informării publicului asupra problemelor cu care se confruntă refugiații.

În cadrul ședinței s-au purtat discuții pe marginea asemănărilor dintre diferite religii și combaterea stereotipurilor existente în societate faţă de refugiaţi. S-a dorit informarea publicului despre faptul că refugiații sunt oameni obișnuiți la fel ca noi, care au fost nevoiţi să-şi părăsească țările de baştină din cauza conflictelor militare sau a persecuțiilor.

Preotul prof. Octavian Solomon de la Academia de Teologie Ortodoxă a vorbit despre importanța dialogului interreligios: ,,Nu am venit să prezintăm o poziție academică sau una personală, ci cu ideea de a lansa un dialog interconfesional sănătos. Spun tuturor confesiunilor și religiilor existente credem cu certitudine în bunul mers al dialogului. În general, Biserica ar putea să vină cu darul dialogului, pentru că într-adevăr a dialoga este un dar. Spun aceasta, pentru că mulți oameni se prezintă la dialog în lipsa darului. Chiar dacă în societatea noastră există mai multe confesiuni și religii, cu toții trebuie să fim poziționați pe principii religioase. Sunt de părere că ar trebui să îl includem pe Dumnezeu și cu El să mergem spre un dialog sănătos”.

Sergiu Sochircă, reprezentantul Ligii islamice, este de părerea că problemele cu care se confruntă refugiații veniți în Moldova sunt legate de stereotipuri și prejudecăți. De fapt, aceste stereotipuri nu fac altceva decât să îngreuneze viața refugiaților din țara noastră.

În cadrul evenimentului, secretarul Mitropoliei Basarabiei, preotul Ioan Cosoi a venit cu un îndemn către întreaga societate.

,,Creștinismul, islamul și iudaismul au multe puncte comune ținând cont de Vechiul Testament, iar cel mai apropiat de noi este cel social. În acest context, îndemn toate confesiunile și religiile să vină cu dragoste față de omul aflat în nevoie, care de fapt este și o chemare a lui Dumnezeu: să fie posibile o paşnică coabilitare şi chiar prietenie între noi. Dacă va dăinui dragostea față de Dumnezeu și față de oameni, vom putea depăşi toate problemele existente’’.

Maria Cucută-Rujină pentru Altarul Credintei


Articole Asemănătoare
3095

Nu ştii care e planul Cerului…

Ecaterina termi­nase o facultate cu profil economic şi era bine văzută la lo­cul de muncă. Era vorba că va primi postul de Senior Ma­nager, ce se eliberase de curând – dar şeful, pe neaşteptate, a zis încurcat: „Trebuie să căutăm un nou Senior Manager”… Ecaterina a îngheţat: „Adio promovare! Ce e şi cu soarta asta […]

Articole postate de același autor
4000

Cât de greu este un păcat?

Un tânăr, care deseori batjocorea Biserica şi credinţa creştină, a venit la un preot şi l-a întrebat în zeflemea:     – Aţi putea să-mi spuneţi cât de greu este un păcat? Are cumva 10-15-20 kg? Vă întreb, căci eu fac mereu păcate, dar nu simt nici o greutate…     Preotul l-a privit şi […]